Nakon odluke Općinskog suda u Gračanici kojom je oslobođen optužbi za malverzacije u Rudniku Soli Tuzla, Enver Bijedić danas je održao press konferenciju na kojoj se obratio javnosti.

Foto: A. Bešić

Enver Bijedić danas je uz advokate Omara Radončića i Mirzu Mazalovića, istakao koliko je cjelokupan proces koji se protiv njega vodio naštetio njegovom ugledu, porodici, ali i zdravlju, te političkoj karijeri. 

Bijedić je naveo kako je optužen bez ikakvih dokaza za kriminal vrijedan 5,4 miliona maraka, te da su mu takvu rekontituciju izdali bez podignute optužbe. Navodi kako su mnogi od uhapšenih pušteni istu noć kući, a on tek sutradan ujutro. 

"Ako je takav kriminal, ako je tolika sumnja, ako je tolika akcija, te posebne istražnje radnje, praćenje, koje je trajalo godinu i po dana. Pa zamislite da godinu i po dana vas neko prisluškuje, vaše razgovore i poruke koje razmjenjujete sa djetetom i suprugom i da sve to bude u javnosti, malo je to degutantno uvredljivo i zaista mizerno. Akcija je, kako su rekli moji advokati, koji se tu mnogo bolje znajuizraziti od mene, pokrenuta, ja ću prostim riječima, zbog tendera u Rudniku Soli", rekao je Bijedić.

Za izradu bušotina, javile su se dvije firme, domaća firma iz Gračanice i strana firma iz Bugarske. 

Navodi kako je domaća firma dala 1.200.000 nižu jeftiniju ponudu nego bugari, te završila posao u roku i kvalitetno. Pita se kakva je šteta tu napravljena?

"Da su dobili ovi bugari za skuplje, pa u redu viška para, ali ovdje jeftiniji dobili, još domaći", kaže on.

Pojasnio je i slučaj 15. maj. 

"Socialdemokrati, gdje sam ja bio predsjednik i osnivač, su osnovani 7. septembra 2019. Dva mjeseca poslije toga, u novembru sam dobio optužnicu za predmet 15. maj. Znači samo dva mjeseca nakon osnivanja. Nakon lokalnih izbora idućeg godine, 2020. kada smo napravili spektakularan rezultat, kada smo bili najbrže rastuća politička stranka u Bosni i Hercegovini imali smo više od 12.000 aktivnih članova, u Tuzli samo više od 2.500 članova. Zauzeli smo treće mjesto na Tuzlanskom kantonu, nakon lokalnih izbora, sa ogromnim brojem vijećnika. Osnovali smo i organizacije, kantonalne opštinske organizacije, širom Bosne i Hercegovine, čak jednu u Republici Srpskoj. I to je bio signal da se smeta mnogima i da to ne valja", navodi. 

Vezani članak Prvostepena presuda: Enver Bijedić i ostali oslobođeni optužbi za malverzacije u Rudniku Soli Tuzla

Tri mjeseca nakon lokalnih izbora došlo je do  hapšenja, naveo je, te otkrio imena onih koje smatra krivima.

"Ćazim Serhatlić je lično imao dva razloga da bude tužilac i da u oba predmeta montira vodi i procesna način da ih usmjeri sve prema meni", rekao je Bijedić. 

"Prvi je da izvršava naredbe glavnog tužioca, Tomislava Ljubića, i želje nekog iz politike. Ko je taj u politici? Ja mislim da svi znate, ali ću samo jednu navesti. Da su vrlo često Tomislav Ljubić, Ćazim Serhatlić i Jasmin Imamović sjedili, družili se, pili u jednom restoranu u Tuzli. Ako nisu radili ništa nelegalno zašto su se onda tajno viđali", dodao je. 

"Ćazim je tražio od mene, reketirao me da mu zaposlim ženu sa srednjom stučnom spremom u BH Telecomu. A ako ja to ne uradim, da će zabraniti rad baznih stanica BH Telekoma i da neće dozvoliti da BH Telecom ima signal na ovom području. Naravno, nisam mu ispunio tu želju i pogriješio sam tada što ga nisam odmah prijavio organima gonjenja", pojasnio je Bijedić. 

Zaključio je na kraju da su on i njegova porodica pretrpjeli veliko poniženje i sramotu.

"Epilog je poniženje i sramota za moju porodicu i mene. Uništena mi je lična politička i profesionalna karijera. Na kraju krajeva u velikoj mjeri je uništen i taj politički projekat koji se zvao Socijal demokrati BiH. Ja više nisam političar da bi neko rekao da imam neku moć da utičem na ishod presude. Nisam ni javna funkcija. Nemam ni izvršu vlast, ništa od toga. Tako da smatram da je ova presuda zaista donesena u skladu sa pravom. Znači pošteno i objektivno", zaključio je Enver Bijedić

Podsjećamo, Enver Bijedić i još osam osoba teretili su se za malverzacije u Rudniku Soli Tuzla, a protiv njih je potvrđena optužnica 2022.godine.

U utorak, 23. jula, oslobođeni su svih optužbi, a odluku je donio Općinski sud u Gračanici.

Optužnica je 2022. godine potvrđena protiv Envera Bijedića, Dženana Mujkića, Atifa Mujkića, Amira Sušića, Aziza Čačkovića, Amira Tursunovića, Asmira Hasića, Suada Fejzića i Nermina Uljića.

Omar Radončić, advokat Envera Bijedića istakao je kako je press konferencija odlična ideja, jer smatra da javnost treba da zna pravne aspekte samog istražnog postupka.

"Dženanu i Atifu Mujkiću, vlasnicima firme Mining & Drilling, osnivaču i uposleniku firme iz Gračanice koja je dobila predmetni posao, je stavljeno na teret da su moga branjenika podstrekli da on koristeći svoj uticaj, svoj društveni i politički kao predsjednik stranke socijaldemokrata Bosne i Hercegovine, kako se tačno u optužnici navodi, da je taj uticaj iskoristi  te udruži više osoba radi činjenja pojedinih krvičnih dijela te da je na taj način posredovano kod rukovodstva i uposlenika rudnika da imenovano pravno lice iz Gračanice dobije posao na bušenju i istražne eksploatacione bušotine u rudniku soli", pojašnjava Radončić. 

Rekao je kako nijedan od navoda iz optužnice nije dokazan. U toku postupka tužilaštvo je izvelo preko 30 svjedoka, svojih svjedoka, a niti jedan od tih lica nije potvrdio ništa od ovoga. 

"Čak naprotiv, dosta od tih svjedoka je upravo afirmativno govorilo kako gospodin Enver Bijedić kao predsjednik stranke koji bi na upite vezane za sam rudnik soli i njegovo poslovanje rekao tamo ima direktor, tamo ima uprava i njima sam rekao da sve rade po zakonu", dodao je. 

"Za nas je ova presuda očekivana. Ovdje je zadovoljeno pravo jer je sud ispravno postupio, prihvatio da tužilaštvo niti jedan navod iz obtužnice nije dokazao. Prema tome, iz ugla prava mi možemo reći da je isto zadovoljeno, da je pravilno tumačena pravna norma" , zaključio je Radončić. 

Istraga u ovom predmetu je otvorena u februaru 2021. godine, a čemu su prethodile posebne istražne radnje nadzora telekomunikacija i praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, nakon čega je podignuta i potvrđena optužnica.

Mirza Mazalović, još jedan od branilaca Bijedića dodao je da je odluka potvrdila ono što su advokati zagovarali tokom cijelog postupka. 

"Dakle, tužilaštvo niti jednim svojim dokazom nije potvrdilo navode iz optužnice. Ja moram istaći da je ovo bio jedan izazovan, dugotrajan, mukotrpan postupak", rekao je Mazalović. 

Dodao je da samo oslobođeni znaju kako se sada osjećaju i kroz šta su prošli za ove tri i po godine.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se sasluša oko 30 svjedoka i šest vještaka i stručnih osoba, te da se izvrši uvid u više od 1000 materijalnih dokaza pribavljenih tokom istrage.

Tri godine poslije, istragom je ustanovljeno da ne postoje dokazi da su Bijedić i ostali činili malverzacije u Rudniku Soli Tuzla zbog čega su osloboženi optužbi.