Ekspertski tim iz BiH za Trgovsku Goru ide u Hrvatsku sa dva zahtjeva
Foto: Tuzlanski.ba

Na sastanak sa kolegama iz Hrvatske ekspertski tim iz BiH za Trgovsku Goru ide sa dva zahtjeva. Tražiće dosada izrađenu dokumentaciju o projektu izgradnje nuklearnog odlagališta na Čerkezovcu. Nikakva uključenost stručnjaka BiH nije odgovarajuća, poručuju iz USK. BiH uopšte nije prihvatljiva gradnja.

Dobiti do sada izrađenu dokumentaciju, bh. ekspertima omogućiti pristup terenu-radovima cilj je bh. ekspertskog tima. Osim toga, tražiće i prisustvo sastancima kolega iz Hrvatske ukoliko se budu radili zahvati terena, ali i pri izradi glavnog projekta.

“Mi smo pokušavali da dođemo do Idejnog projekta centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Čerkezovcu, zvanično nismo uspjeli da dođemo, možda sada u ovim razgovorima donesemo iz Zagreba taj idejni projekat”, kazao je Emir Dizdarević, šef bh. ekspertskog tima za Trgovsku goru.

Sastanak bi se trebao održati u poslednjoj sedmici ovog mjeseca. I biće prvi sastanak u ovom formatu. Međutim iz USK-a, čije je područje ugroženo ne očekuju mnogo od njega.

“Ne odustajemo od stava da onemogućimo izgradnju odlagališta, i ono što smo tražili, a žao mi je što to nisu uradile institucije na nivou BiH, da smo omogućili da eksperti budu u tom procesu. MIP je zakasnio u svemu tome, i ništa mi drugo ne pije preostalo nego da tražim kontakt sa ministrom Ćorićem i da to riješimo na ovaj način”, izjavio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine BiH.

“Šta se sada nudi, nudi se uključenost stručnjaka iz BiH da prate tadove u RH, ustvari da mi pratimo uspostavu odlagališta. To je neprihvatljivo, nama ne odgovara lokacija. Ona je na granici, u blizini naših domova, naših dvorišta. To je lokacija koja će imati negativan uticaj na područje cijelog USK i ovog sjeverozapadnog dijela BiH”, kazao je Jasmin Emrić, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine iz Unsko-sanskog kantona.

Propao pokušaj proširivanja ekspertskog tima

Propao je i pokušaj da se proširi ekspertski tim. Na Savjetu ministara, nije bilo konsenzusa, protiv su bili ministri iz HDZ-a BiH. Nije im odgovarala nacionalna struktura tima.

“Ministar Košarac je nas uvjeravao da se radi o ekspertima koji baš dolaze iz tog područja. I kad vidim sa osobom koja je na čelu pravnog tima iz Ministarstva pravde o čemu se radi, jasno da neću imati ništa protiv ako se stvarno radi o ekspertima, a nemamo drugih u BiH da pokriju to područje”, kazao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

“Radilo se o profesoru Hrvatoviću Hazimu koji je seizmolog cijeli životni radni angažman. U tom smjeru se išlo. Bez obzira bio proširen ili ne, mi imamo specifična znanja od specifičnih ljudi, da ih stavimo u funkciju kako bismo što kvalitetnije odgovorili po ovom pitanju”, pojasnio je Dizdarević.

Ekspertski tim iz BiH formiran je krajem oktobra prošle godine, u istom paketu formiran je pravni tim koji bi trebao braniti interese BiH, koja se godinama unazad protivi odlaganju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na granici sa BiH. (N1)