Foto: Tuzlanski.ba

Na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice danas je održana ceremonija svečanog ispraćaja pješadijske jedinice 5. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u operaciju podrške miru „Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan.

Jedinica broji 45 pripadnika Oružanih snaga BiH, među kojima su i tri žene, te dva pripadnika vojne policije..

"Kada je u pitanju misija, radi se o čuvanju komande američkih snaga koje komanduju dijelom operacija. Mislim da je to zadatak koji ima relativno nizak rizik, ako se uopće može govoriti o niskom riziku. Od naših vojnika se traži 24-časovna sedmodnevna pažnja, da see nešto ne bi desilo. Vi znate kako to izgleda, neprijatelj prilazi neopaženo i oni moraju fa budu spremni da odgovore ako do toga dođe", kazao je komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, brigadni general Kenan Dautović.

Naime, nakon rigorozne selekcije, Jedinica je prošla zahtjevnu, fizički napornu, iscrpljujuću višemjesečnu obuku, kako bi, rame uz rame sa međunarodnim koalicijskim snagama, dala doprinos u operaciji podrške miru u Afganistanu.

Ovo je zapravo šesta jedinica iz sastava 5.pbr koja učestvuje u međunarodnim operacijama podrške miru.

"Vojnici BiH više od 15 godina sudjeluju u misijama u svijetu , čuvaju mir zajedno sa svojom partnerskom koalicijom. Mi činimo napore da te naše misije učinimo održivim, da tim misijama damo doprinos miru u svijetu i nemamo gubitaka u ovim misijama", dodao je general-pukovnik Anto Jeleč.

Pored rodbine i prijatelja vojnika, ceremoniji ispraćaja prisustvovale su i visoke zvanice iz Parlamentarne skupštine BiH, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč sa generalima Oružanih snaga, zamjenik komandanta NATO Štaba u BiH, komandant EUFOR-a, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, te predstavnici lokalnih institucija i medija. (Tuzlanski.ba)