Dr. Denis Bećirović razgovarao sa predstavnicima 14 granskih sindikata BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Na prijedlog granskih sindikata danas je održan sastanak člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, sa predstavnicima četrnaest granskih sindikata u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici granskih sindikata, istakli su između ostaloga da je potrebno unaprijediti socijalni dijalog između sindikata, poslodavaca i vlada na različitim nivoima. Predstavnici sindikata su tokom razgovora iskazali i podršku radu člana Predsjedništva BiH dr. Denisu Bećiroviću u zaštiti interesa države Bosne i Hercegovine.

Dr. Bećirović je istakao da su prava radnika temelj uspješnog i prosperitetnog funkcioniranja bilo koje privrede. Naglasio je da Predsjedništvo BiH nije i ne može biti arbitar u rješavanju unutrašnjih problema sindikata, ali da podržava nastojanja da sindikati budu jedinstveni u borbi za radnička prava, uz dosljedno poštivanje zakonskih procedura. Krizna vremena su veliki izazov. Sindikati su dali važan doprinos u rješavanju teških socijalno-ekonomskih izazova u proteklim decenijama i konstituirali se kao konstruktivni partneri u zajedničkim nastojanjima da se unaprijedi položaj radnika, rekao je dr. Bećirović.

Sastanku su prisustvovali: Samir Kurtović, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH; Minka Rešidbegović, Samostalni sindikat radnika u finansijskim organizacijama BiH; Zijad Latifović, Nezavisni strukovni sindikat radnika zasposlenih u zdravstvu FBiH; Almir Jusić, Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH; Almir Salihović, Sindikat metalaca FBiH; Eldin Šabanović, Sindikat BH Pošta Sarajevo; Benaris Dedić, Samostalni sindikat saobraćaja i veza u BiH; Zlatibor Koičić, Sindikat tekstila, kože, obuće i gume FBiH; Abdel Fazlić, Samostalni sindikat radnika rudara FBiH; Murat Škamo, Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH; Džemaludin Poturović, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i Rasim Ljucović, Sindikat komunalne privrede u FBiH.