Doktori porodične medicine širom svijeta danas obilježavaju svoj Dan
Foto: Tuzlanski.ba

Međunarodna organizacija za doktore porodične medicine, priznata od strane Svjetske zdravstvene organizacije, je na sastanku Svjetskog savjeta u Cancunu, u Meksiku, u maju 2010. godine, proglasila 19. maj kao Svjetski dan doktora porodične medicine.

Na ovaj dan otvaraju se mogućnosti da se istakne značajan doprinos porodičnih doktora u pružanju zdravstvene zaštite stanovništvu, kao i da se istakne važnost i uloga doktora porodične medicine u cjelokupnom zdravstvenom sistemu.

Povodom 19. Maja, Svjetskog dana ljekara porodične medicine, Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona dr. Bahrudin Hadžiefendić, uputio je čestitku svim ljekarima i ostalim članovima timova porodične medicine.

Ministar se još jednom zahvalio svim zdravstvenim radnicima koji rade u timovima, ističući važnost porodične medicine za funkcionisanje cjelokupnog sistema zdravstvene zaštite, te naglasio važnost projektata informatizacije primarne zdravstvene zaštite, daljeg opremanja i poboljšanja uslova rada u ambulantama porodične medicine sa ciljem olakšavanja rada osoblja, što će omogućiti pružanje kvalitetnijih zdravstvenih usluga građanima.

To je i prilika da se proslavi napredak postignut u segmentu porodične medicine i poseban doprinos porodičnog doktora širom svijeta. (Tuzlanski.ba)