Doktor Emir Talirević odgovorio Ejubu Kučuku: Čitam ovo i ne mogu da vjerujem...
Foto: Tuzlanski.ba

Ejub Kučuk, poduzetnik i vlasnik jedne marketinške agencije i lanca pekara, zajedno sa suprugom, boluje od infekcije COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa.

Objavio je to na svom Facebook profilu, opisujući detalje svoje borbe protiv bolesti, no u statusu je dao i listu lijekova i vitamina koje je pio, što je otvorilo veliku raspravu na društvenim mrežama.

Među jednim od najvećih kritičara jeste i ugledni ljekar, doktor Emir Talirević, koji je na svom Facebook profilu napisao sljedeće:

Vezano | Porodica Kučuk pozitivna na koronavirus, detaljno opisali postupak svoje borbe

"Čitam ove statuse i ne mogu da vjerujem kakve gluposti nalazim oko aktuelne korona pandemije. Dokle to ide da se čak i lijekovi koji se isključivo izdaju na recept preporučuju preko Facebooka da se kao pomogne ljudima?!", napisao je, pa onda obrazložio:

1. Ne, nema efikasne terapije protiv SARS-CoV2. Da ima, sigurno ne bi imali situaciju u svijetu koju imamo;

2. Svi lijekovi koji se izdaju na recept imaju svoje nusefekte (nekada i po život opasne) i ne, ne možete ih sami uzimati;

3. Testovi su uvijek sa ograničenjima - prevedeno, ukoliko imate simptome i svi su vam testovi negativni, još uvijek nije isključeno da imate COVID-19 pa se pridržavajte uputstava za izolaciju kao da ste dobili pozitivan test;

4. Hydroxycholoroquine ili Arechin može izazvati po život opasne poremećaje srčanog ritma i studije pokazuju da nema efekta na sam tok bolesti, sam ili u kombinaciji sa Azithromycinom (Sumamed)."

Rasprava, i to vrlo žustra, nastavila se u Facebook komentarima ispod ovog posta. U jednom trenutku doktor je Kučuka optužio za nadriljekarstvo.