Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik osvrnuo se na, kako kaže, interes za rudna bogatstva koja se nalaze u ovom entitetu.

Dodik: O rudnim bogastvima RS volio bih razgovarati sa Elonom Muskom
Foto: Ilustracija

Dodik je rekao da ga interes investitora raduje.

"Raduje me povećano interesovanje investitora za mineralna i rudna bogatstva Republike Srpske. Kroz historiju, Srbi su se utemeljili na Balkanu racionalno koristeći rudna bogatstva za jačanje države, kulture i vjere", napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Potom je, otišao u nekom potpuno drugom smjeru, pa je rekao kako bi volio razgovarati sa vlasnikom kompanije Tesla i društvene mreže X Elonom Muskom o tome.

"Bilo bi interesantno i korisno razgovarati o tome sa Elonom Muskom, jednim od najvećih inovatora 21. vijeka, o našim potencijalima, posebno jer je on zaslužan za očuvanje snage imena i slave našeg Nikole Tesle, najvećeg naučnika i pronalazača 20. vijeka", dodao je Dodik.

Podsjećamo, njemački kancelar Olaf Scholz došao je jučer u neočekivanu posjetu Srbiji. Tema razgovora bila je iskopavanje litijuma u zapadnoj Srbiji za koji je posebno zainteresovana njemačka auto industrija.

Predstavnici Srbije i Evropske unije nakon toga su potpisali Memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Taj dokument su potpisali Dubravka Đedović-Handanović, ministrica rudarstva i energetike Srbije i Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje, u prisustvu Vučića i Scholza.

Brojne ekološke organizacije se protive iskopavanju litija zbog mogućih posljedica po prirodu i zdravstvenih posljedica po stanovništvo.