Čović o dogovorima sa Dodikom: Biće još sastanaka, Izborni zakon mora biti gotov
Foto: Tuzlanski.ba

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, obratio se predstavnicima medija nakon završetka prve konstituirajuće sjednice ove stranke.

"Danas smo razgovarali o unutarstranačkim pitanjima i nužnim promjenama koje su potrebne da se ostvare do kraja jula, koje bi bile temelj narednih koraka naše stranke", rekao je Čović.

Kaže da bi pitanje formiranja vlasti u SBK-u trebalo biti završeno veoma brzo.

"Nadam se da ćemo iduće sedmice imati skupštinu i potvrditi vladu, kao i za HNK-a. Cilj je do kraja sedmice imati defirane uslove za uspostavu vlasti. Uvjeren sam da će to za dvadesetak dana biti gotovo", kazao je on.

Komentarisao je i priče oko navodnih dogovora sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. Potvrdio je da su se Dodik i Varhelyi sastali u njegovom uredu, ali iz razloga što je sastanak bio tako organizovan.

"To su bili predstavnici Evropske unije, predstavnici pet stranaka, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH koja je bila domaćin Varhelyu. Govorilo se o mnogo stvari i jasno se naglasilo da se mora završiti reforma izbornog zakonodavstva. Takvih sastanaka će biti i to je suština i to nije pakt nikakav", istakao je Čović.

"Dogovorili smo jako puno stvari, kao i ovaj dio koji mora biti završen u ovoj godini što se tiče izbornog zakonodavstva", podvukao je on.

Čović je istaknuo kako bi brzo trebao biti domaćin u Mostaru predstavnicima SNSD-a i 'Trojke', a kako bi usuglasili stavove i zakone koje treba usvojiti u Vijeću ministara, ali i da bi razgovarali o aktivnostima u Vladi FBiH.

"Naša prva aktivnost bit će okrenuta ispunjavanju uvjeta za integracijski proces. To je 14 uslova, među kojima je Izborni zakon ", istakao je. (Fena)