U protekla 24 sata vatrogasne jedinice na području Tuzlanskog kantona imale su pune ruke posla. 

Požari niskog rastinja u Tuzlanskom kantonu sve veći problem, vatrogasci mole građane za oprez
Foto: Facebook | Požar niskog rastinja

S obzirom na ljetni period i iznimno visoke temperature zraka, pojačan je rizik od požara, a nekoliko njih aktiviralo se u protekla 24 sata. 

Tako su vatrogasci u Tuzli imali tri intervencije na gašenju požara. Naime, buknulo je nisko rastinje u ulicama Hrvatske brigade, u ulici Mitra Trifunovića Uče, te u naselju Kolimer. 

Uzroci su razni, a najčešće je nepažnja građana koja u kombinaciji sa visokim temperaturama zraka ili vjetrom može imati velike posljedice.

''Najmanja upotreba plamena na otvorenom može prouzrokovati požar niskog rastinja i rizikovati da se to proširi na šumski požar'', kaže Jasmin Habul, zamjenik starješine Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla za Tuzlanski.ba.

Lijepo ljetno vrijeme mami građane na boravak na otvorenom, uz nezaobilazni roštilj, no, posebno u tom slučaju je važno biti oprezan.

''Mi apelujemo na građane da prilikom boravka u prirodi vode računa o upotrebi roštilja, da ne bacaju opuške od cigareta, da vode računa o tome gdje se nalaze. Evidentno je da nam prijeti i nestašica vode i sve to može usložnjavati procese gašenja požara'', objašnjava naš sagovornik.

Osim u Tuzli, požari niskog rastinja aktivirani su na širem području Tuzlanskog kantona. U Gračanici su vatrogasci imali jednu intervenciju na gašenju požara u MZ Lukavica između zaseoka Delići i Devedžije, gdje je također gorjelo nisko rastinje.

Profesionalna vatrogasna brigada Gradačca gasila je požar na lokalitetu Zelinja Donja, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma na površini od oko pet dunuma. U intervenciji učestvovalo jedno vatrogasno vozilo, pet vatrogasaca i desetak mještana.

Požar u Srebreniku

Prema informacijama iz Kantonalne uprave civilne zaštite, vatrogasci u Srebreniku su imali jednu intervenciju u naselju Špionica Srednja, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugrožavao i stambene objekte-kuće, ali je uspješno ugašen, saopšteno je.

Također, desila se jedna intervencija u Doboj Istoku, gdje je gašen požar u mjestu Brđani MZ Klokotnica, gdje su gorjela dva stoga sijena. Požar je uspješno lokalizovan i ugašen.

Vatrogasna stanica u Lukavcu imala je jednu intervenciju na gašenju požara u naselju Huskići gdje je gorio otpad.

Članovi Službe za izviđanje i osmatranje iz zraka Tuzlanskog kantona tokom izvođenih svojih redovnih aktivnosti vrše osmatranje terena sa ciljem ranog otkrivanja eventualnih požara.

U narednim danima će iz preventivnih razloga također redovno vršiti osmatranje cijelog kantona s obzirom na to da požari niskog rastinja, u slučaju pojave vjetra i širenja, mogu biti opasnost za lokalno stanovništvo i njihove domove.