Bugojanska maska pripala glumcima KŠC “Sv. Franjo” iz Tuzle za predstavu ''Antigona''
Foto: Tuzlanski.ba

Nagrada “Bugojanska maska” pripala je Katoličkom školskom centru “Sv.Franjo” Opća gimnazija Tuzla, čija je predstava “Antigona”, rediteljice Ivane Milosavljević, proglašena za najbolju na sinoć završenom 42. teatarskom festivalu BiH “Fedra” u Bugojnu.

Još dvije nagrade dobili su članovi KŠC “Sv. Franjo” iz Tuzle – Andrea Lukić dobila je nagradu za ulogu Antigone, dok je Nikolina Tomić dobila nagradu za najbolju autorsku muziku u ovoj predstavi.

Po odluci Stručnog žirija (Maja Zećo, Nedžad Begović i Slobodan Perišić) nagrada IDEA PLUS za najbolju režiju pripala je Amelu Ugarku, za predstavu “Ja ili neko drugi” , koju su po tekstu Maje Pelević odigrali članovi bugojanskog Teatra “Fedra.

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je predstavi “12 zvjezdica” autora Aleksandra Pejakovića, Banjalučkog studentskog pozorišta, a pohvala ansamblu Kulturne scene “Male stvari” iz Trebinja.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je glumcima Faiku Salihbegoviću i Dževadu Hasanbegoviću, za uloge u predstavi “Čekajući Godoa”, Teatra “Total” Visoko.

Nagrada za mušku epizodnu ulogu dodijeljena je Milošu Babiću, članu Omladinskog dramskog studija “Živko Desnica” Prijedor, za ulogu Viktora u predstavi “Draga Jelena Sergejevna”.

Milani Domuzin pripala je nagrada za epizodnu žensku ulogu, za sporedne uloge u predstavi “12 zvjezdica” Banjalučkog studentskog pozorišta.

Nagrada za kolektivnu igru dodijeljena je akterima predstave “Ja ili neko drugi “ Teatra “Fedra” Bugojno.

Žiri publike je za najbolju predstavu na 42. teatarskom festivalu BiH “Fedra” proglasio “Čekajući Godoa” Teatra “Total” iz Visokog.

Organizator 42. teatarskog festivala BiH bio je Kulturno-sportski centar Bugojno, u partnerstvu s Teatrom “Fedra” iz tog grada, a generalni pokrovitelj Općina Bugojno.

Pomoć u organizaciji pružili su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a i Fondacija za muzičku, scensku i likovnu umjetnost Sarajevo. (Fena)