Budžetski korisnici dobrovoljno će odvojiti 5% od plate za nezaposlene?
Foto: Tuzlanski.ba

Po hitnom postupku Skupština TK usvojila je prijedlog izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti civilnih žrtava rata i njihovih porodica koji se odnosi na prava osoba sa invaliditetom iznad 65 godina starosti i prava na novčanu naknadu za pomoć i njegu od strane druge osobe. Zakon o poticajima za zapošljavanje i intervenciju u privrednim subjektima koji podrazumijeva poticaje u zapošljavanju i oživljavanje proizvodnje na području TK, zbog složenosti i dorade, usvojen je kao Nacrt.

Preko 90 hiljada nezaposlenih osoba na području TK motivisalo je Vladu TK na utvrđivanje prijedloga Zakona o poticajima za zapošljavanje i intervencije u privrednim subjektima, a koji podrazumijeva formiranje „Fonda solidarnosti“, iz čijih sredstava bi se podstaklo pokretanje proizvodnje i započelo zapošljavanje mladih ljudi, ali i rješavanje nagomilanih problema vezanih za status radnika u privrednim društvima.

„Radi se o tome da će dobrovoljno svi budžetski korisnici odvojiti sredstva za tu svrhu. Ja koristim ovu priliku da animiram sve zaposlene da daju svoj doprinos i pomognu svima onima koji su nezaposleni i koji teško žive.“, pojašnjava Jelena Ilić, ministrica razvoja i poduzetništva TK.

Zakon o poticajima za zapošljavanje i intervencije u privrednim subjektima  i formiranje „Fonda solidarnosti“ ne podrazumijeva obavezno izdvajanje pet posto od redovnih mjesečnih primanja.

„Oni koji imaju jako mala primanja ne očekujemo da će izdvojiti svih pet posto. Mi zapravo očekujemo od onih koji imaju veća primanja da će se solidarisat ovaj put i da će pomoći svima onima koji teško žive.“, ističe Ilić.

Skupština TK po hitnom postupku usvojila je prijedlog izmjene Zakona o socijalnoj zastiti civilnih žrtava rata i njihovih porodica koji se odnosi na pravo osoba sa invaliditetom iznad 65 godina starosti, a koja ostvaruju prava na tuđu njegu i pomoć. Izmjenama će se omogućiti finansiranje sa federalnog nivoa, umjesto sa kantonalnog, kako je to bilo do sad.

„Ovim izmjenama ne ukidamo prava ovim osobama nego ta prava prelaze na federalni nivo, što je znatno bolje, jer su ta davanja veća na federalnom nego na kantonalnom nivou.“, dodaje Meliha Bijedić, ministrica za rad i socijalnu politiku TK.

Obzirom da će na ovaj način doći do viška sredstava u budžetu TK sredstva će, kako navodi ministrica Bijedić, biti usmjerena za nezaposlene majke porodilje. Klub bošnjaka u Skupštini TK predložio je da se u dnevni red uvrsti inicijativa za smjenu potpredsjednika Skupštine Muhameda Šadića. (RTV Slon)