Na prostoru Konjica, stanovništvo je evakuisano iz više naseljenih mjesta, a mnoga naselja su i dalje cestovno odsječena, bez telefonske i elektroenergetske mreže.

Broj smrtno stradalih u poplavama povećan na 18, potraga za nestalim osobama se nastavlja
Foto: GSS u BiH | Potraga za nestalima

Prema službenim podacima iz Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a HNK, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNK iznosi 18.

Od tog broja, šesnaest osoba je iz Jablanice, dok su dvije iz Konjica. Prema informacijama MUP-a, u Konjicu aktivno se traga za tri prijavljene nestale osobe, dok se u Jablanici traga za njih četvero. Od 18 smrtno stradalih, jedno tijelo još uvijek nije identificirano.

Na području Jablanice i Konjica, uz domaće snage, pomoć pružaju i spasilačke ekipe iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Turske. Ljudi u cestovno odsječenim naseljima dobivaju hranu, vodu, lijekove i ostale potrepštine od profesionalnih službi i volontera. Prioritet spasilačkih ekipa je brzo pronalaženje nestalih osoba, zbog čega se fokusiraju na najkritičnije tačke pogođenih područja.

Na prostoru Konjica, stanovništvo je evakuisano iz više naseljenih mjesta Mjesne zajednice Neretvica, a mnoga naselja su i dalje cestovno odsječena, bez telefonske i elektroenergetske mreže.

Ekipe na terenu rade na probijanju koridora. Helikopter Oružanih snaga BiH prevezao je dvije osobe iz sela Dobrićevići do medicinskog punkta u Konjicu. Civilna zaštita ističe da se neprekidno vrši distribucija lijekova, hrane, odjeće, higijenskih i drugih potrepština stanovnicima još uvijek odsječenih područja.

Vezani članak Stanje na poplavama pogođenim područjima u BiH i dalje teško: U Konjicu odsječeno 20 sela

Sva raspoloživa teška mehanizacija usmjerena je na čišćenje lokalnih i magistralnih cesta, a najteža situacija i dalje je na pravcu prema Ostrošcu i Buturović Polju. Cesta od Jablanice prema Doljanima i Sovićima i dalje je u potpunosti zatvorena, a radovi na sanaciji odrona su u toku.

''Putna komunikacija prema Donjoj Jablanici na svim osposobljenim pravcima i dalje je dostupna isključivo spasilačkim službama i drugim vozilima sa posebnim dozvolama. Upozoravamo vozače da ne kreću na put prema Jablanici, a svi centri civilne zaštite apeliraju da se niko ne upušta u pružanje pomoći bez prethodnog javljanja operativnim centrima, bilo da se radi o spasiocima ili dopremanju životnih potrepština'', saopštili su iz MUP-a HNK.

Na području Grada Mostara, stanje je pod kontrolom, a cestovni pravci su pročišćeni, osim na dijelu ceste prema Divi Grabovici, gdje je saobraćanje i dalje otežano zbog odrona. Snabdijevanje električnom energijom i telefonskim vezama u Drežnici je uredno, dok voda iz vodosnabdijevajuće mreže i dalje nije pogodna za piće. Komisija za procjenu štete Gradske uprave Mostara danas je izašla na teren.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda izdato je upozorenje zbog mogućnosti obilnijih padavina na zapadu, sjeveru i istoku Hercegovine, u periodu od kasnih večernjih sati 8. oktobra do jutarnjih sati 9. oktobra.

Uz jaču kišu, prognoziraju se padavine između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, a mjestimično i do 80 litara, zbog čega su moguće pojave bujičnih potoka, klizišta i odrona, posebno na nastradalim prostorima sjevernog HNK.