Bh. tim se vratio iz Makedonije: Pomagali u čišćenju preduzeća, kuća, iznošenju namještaja starim osobama
Foto: Tuzlanski.ba

Tim  od deset pripadnika FUCZ sa visokotlačnim pumpama za vodu, agregatima i drugom opremom i još četiri pripadnika Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo sa dva vatrogasna vozila (cisterne) i pratećom opremom, 21.08. vratili su se iz Skoplja gdje su od 12.08. pomogali u otklanjanju posljedica nedavnih katastrofalnih poplava.

Ova misija je uslijedila nakon što je, u skladu sa odlukom Vijeća ministara BiH i Sporazumom između Vijeća Ministra BiH i Vlade Republike Makedonije (iz 2007. godine)   o saradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa, Republika Makedonija, posredstvom Centra za odgovor i koordinaciju EU (ERCC), obratila Ministarstvu sigurnosti BiH sa Zahtjevom za međunarodnu pomoć, nakon nedavnih katastrofalnih poplava koje su posebno pogodile Skoplje, potvrdili su iz Federalne uprave civilne zaštite.

Odmah nakon dolaska ovaj jedini bh. tim, sa ljudstvom i opremom upućen je na područje općine Ilinden, industrijska zona, gdje su poplavljeni privatni i državni privredni subjekti.  Dio tima radio je na ispumpavanju vode, a ostatak na ispiranju industrijskog kruga.  Nakon završetka aktivnosti na području općine Ilinden, tim je upućen na područje naselja Singelić, gdje je potopljen veliki broj kuća. U ovom naselju, pored ispumpavanja vode iz kuća, pružao je  pomoć i na čišćenju mulja, fizičkoj pomoći pri iznošenju poplavljenog namještaja iz kuća kod starih i iznemoglih osoba, isušivanju objekata, te je omogućio napajanje pojedinih objekata električnom energijom uz pomoć agregata, a sve u cilju kako bi se stanovništvo tog dijela naselja moglo što prije vratiti normalnom životu i radu.

Inače, Republika Makedonija je poslije majskih poplava 2014. godine u Bosni i Hercegovini poslala tim vatrogasaca sa vozilom i opremom koji je zajedno sa pripadnicima FUCZ pružao pomoć ugroženim područjima. (Tuzlanski.ba)