Bećirović razgovarao sa Fidanom: Hvala Turskoj na ogromnoj podršci za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom na marginama Samita šefova država i vlada jugoistočne Evrope koji se održava u Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije, javlja Anadolu.

Tokom prijateljskog i sadržajnog razgovora naglašeno je da Bosna i Hercegovina i Turska imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose kao i da su obje države zainteresirane za unapređenje bilateralne saradnje.

Bećirović je rekao da je izuzetno važno da država BiH nastavi produbljivati političke, ekonomske i druge veze s Turskom. Jedan od strateških ciljeva BiH je ulazak u NATO savez i zato je, između ostalog, veoma važna saradnja s jednom od najjačih članica NATO-a Republikom Turskom.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je da Republika Turska snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i evropski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine. On je poručio da je Republika Turska čvrsto uz Bosnu i Hercegovinu.

Također, Bećirović se zahvalio Republici Turskoj, predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i ministru Hakanu Fidanu za veliku podršku tokom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ova Rezolucija predstavlja priliku za katarzu u regiji i raskid s politikama koje su dovele do genocida nad Bošnjacima, rekao je predsjedavajući Bećirović.