Već tri dana traje borba sa požarom koji je zahvatio deponiju otpada u Kladnju, a na terenu je 10 vatrogasnih jedinica sa područja Tuzlanskog kantona. 

Angažovano 10 vatrogasnih jedinica: Tri dana traje borba sa požarom na deponiji otpada u Kladnju
Foto: Tuzlanski.ba

S obzirom na ozbiljnost situacije i rizik da se vatra proširi na okolno stanovništno, danas je održana hitna sjednica Štaba civilne zaštite općine Kladanj.

''Od četvrtka se sa pet dodatnih vatrogasnih jedinica radilo na gašenju požara, međutim do danas uz svu mehanizaciju i ljudske kapacitete to nije bilo moguće učiniti. Jučer i danas se čine napori da se sa više hiljada kubika zemlje i posipnog materijala sa kamenoloma Hrastić požar ugasi, ali napori nisu dali željene efekte'', saopšteno je.

Općina Kladanj je uputila zahtjev Kantonalnom Štabu Civilne zaštite i Oružanim snagama BiH da se pruži pomoć u angažovanju helikoptera u gašenju požara te su isti rano jutros izvršili izviđanje i donijeli odluku da se usljed opasnosti od eksplozije metana na lokalitetu Stanovi odbije zahtjev za angažovanjem helikoptera.

Ovo će otežati situaciju vatrogascima, ali dogovoreno je da se svi kapaciteti usmjeravaju na gašenje vodom koja će se dopremati sa vještačke akumulacije vode Brana.

''Svi članovi Štaba su zaduženi da se u organizacionom smislu poduzmu sve aktivnosti kako bi se osiguralo što brže punjenje cisterni vodom te da se danas uz pomoć topova izbaci što veća količina vode u samo srce požara'', navedeno je. 

S obzirom na to da se deponija nalazi u blizini naseljenog dijela, gusti dim koji se širi, ugrožava i zdravlje stanovništa.