Ambasada SAD u BiH: Prisluškuje se samo ako postoji opravdan razlog koji se tiče nacionalne sigurnosti
Foto: Tuzlanski.ba

U skladu sa svojom politikom, Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) ne komentira pojedinačne obavještajne navode.

Kao što smo već rekli, nikakve aktivnosti praćenja ne provodimo van granica SAD ukoliko ne postoji konkretan i opravdan razlog koji se tiče nacionalne sigurnosti, rečeno je za novinsku agenciju Patria iz Ureda za odnose s javnošću Ambasada SAD u BiH.

U petak 2. oktobra mediji su objavili da je Američka obavještajna agencija NSA, uz pomoć njemačke obavještajne službe BND, te njemačkog teleoperatera Deutsche Telekoma od 2005. do 2008. godine testirala akciju prisluškivanja telefonskih razgovora u okviru tajne operacije Eikonal čiji je cilj bio analiziranje i filtriranje sadržaja telefonskih razgovora civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma, a provjeravani su i razgovori vođeni iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.

To je u četvrtak u posebnoj emisiji slovenske televizijske stanice POP-TV ustvrdio zastupnik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilzkoji je pokazao i tzv. “žutu listu” do koje je došao svojim kanalima, a navodni je dokaz da su se prisluškivali i obični građani.

Na “žutu listu”, popis koji je 2005. godine sastavila NSA, bilo je stavljeno 256 telefonskih linija predviđenih za prisluškivanje, kazao je Pilz.

Dodao je da su se među ostalima pratile i tri telefonske linije iz Slovenije prema inostranstvu, ali i međunarodni telefonski pozivi iz Hrvatske, Srbije i BiH. (NAP)