Foto: Tuzlanski.ba

Amar Orić, sin ratnog komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića, kazao je da mu je pao kamen sa srca nakon što je danas saznao da će njegov otac biti izručen BiH.

- Konstantno sam bio u kontaktu sa advokatskim timom, tako da sam to saznao od njih. Ta vijest me je i obradovala i rasteretila - nek se konačno taj slučaj riješi za sva vremena, da i Naser Orić može biti normalan građanin ove države i slobodno se kretati u svim dijelovima evropskih i drugih zemalja - rekao je Amar za "Avazov" portal.

amar-naser2

Od samog početka ovog procesa, kako je rekao, bio je veliki optimista i nije želio da vjeruje kako će njegov otac biti izručen Srbiji.

- Bio sam toliko optimističan da nisam ni želio da pomišljam na to, jer se to nikako nije smjelo dogoditi. Takav ishod bio bi poraz ne samo za njega, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ipak ovo nije bila privatna stvar, već državno pitanje - istakao je Amar Orić.

Amar nam je kazao da danas još uvijek nije kontaktirao oca, ali je podsjetio da ga je nedavno posjetio u pritvoru u Ženevi.

Nije nam znao reći kada će se njegov otac vratiti u našu zemlju.

- Nadam se da će me o tome neko obavijestiti. U ovom trenutku najbitnije je da se on vrati u našu zemlju - dodao je Amar.

Naserov sin očekuje da bi ovakvom odlukom švicarskih vlasti konačno mogla biti stavljena tačka na "i" kada je u pitanju slučaj njegovog oca.

- On nikada nije ni bježao od svoje odgovornosti. Čak je to i tamo uporno ponavljao. Ni prije ove situacije nije bježao od suđenja i od procesa, ali je želio da to bude u zemlji koja može pravedno i objektivno da mu presudi - zaključio je Amar.