Advokat Osmanovića tvrdi da je presuda Suda u Beogradu nepravična i nezakonita
Foto: Tuzlanski.ba

Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu donijelo je prvostepenu odluku o proglašenju krivice Osmana Osmanovića, zbog navodnih zločina počinjenih na teritoriji Brčkog. Osmanović je osuđen na pet godina zatvora u Srbiji.

Anesa Imamović, kćerka Osmana Osmanovića smatra da je vođenje postupka u Beogradu višestruko narušavanje ljudskih prava njenog oca.

- Advokat moga oca je nakon izricanja presude kazao da je ona nepravična i nezakonita. Bilo je jako puno nepravilnosti tokom procesa. Optužnica se bazirala na izjavi jednog svjedoka. Moj otac je osuđen za ljude koji nikada nisu dali izjave pred sudom, materijalni dokazi nisu uvažavani. Prvostepena presuda je donesena i u najmanju ruku bi mome ocu trebalo omogućiti da se brani sa slobode. Srbija i BiH imaju protokol o saradnji koji u slučaju moga oca nije poštovan – izjavila je Imamović Feni.

Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i Koordinacija boračkih udruženja u TK danas su održali konferenciju za medije na kojoj je ministar Zoran Blagojević iznio nekoliko zaključaka nakon sastanka sa borcima.

- Tražimo od našeg glavnog tužioca da poništi protokol koji postoji između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Republike Srbije jer taj protokol samo iluzorno daje pravo našim građanima da putuju u Srbiju i da tamo neće biti uhapšeni i procesuirani – izjavio je Blagojević.

Borce ARBiH je pozvao da u narednom periodu ne putuju prema Srbiji, posebno u vrijeme predizborne kampanje.