masno
Naučnici utvrdili: Naš mozak nesvjesno nauči da voli masnu i slatku hranu
Nova studija njemačkih naučnika ukazuje na to da je naša sklonost slatkim i masnim zalogajima i grickalicama nešto što mozak može naučiti, a manje je povezana s nedostatkom volje da ih izbjegavamo. Premda znate da niste trebali, opet ste po...
Napravili ste premasnu supu ili umak? Spasite ih ovim trikom
Postoje dva načina kako da odmastite premasnu supu. Prvi je da pričekate da se ohladi ili da je stavite u frižider. Nakon nekoliko sati na vrhu supe će se stvorit sloj masnoće. Tada je samo pokupite kašikom i bacite. Međutim postoji i jedan...
Okus masnog - šesti osnovni okus?
Američki istraživači zaključili su da je okus masnog jedinstven i trebao bi se smatrati šestim osnovnim okusom, uz slatko, kiselo, gorko, slano i umami, što je japanski naziv za peti okus koji označava osjećaj potpunog okusa i užitka u hran...
Masno identifikovano kao "šesti ukus" ljudskog jezika
Naučnici su generacijama bili uvjereni da ljudski jezik može da prepozna samo četiri osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko, a onda je otkriven peti ukus, umami (na japanskom “mesnat, ukusan”). Umami ukus potiče od aminokiseline gluta...