Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rekordan nagradni fond na Australian Openu

Preuzmite sliku

Teniseri i teniserke borit će se za rekordne novčane nagrade na Australian Openu.

Nagradni fond na prvom od četiri Grend Slam turnira u sezoni, koji će na terenima Melbourne Parka početi 16. januara, iznosit će 76,5 miliona australskih dolara (48,5 miliona eura), prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Organizatori događaja u Melbourneu povećali su nagradni fond za 3,4 posto u odnosu na ovogodišnji turnir, uz velika povećanja u uvodnim kolima.

Pobjednici pojedinačnog takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji na prvom Grand Slam turniru u 2023. odnijet će kući po 2,975 miliona australskih dolara, što je 1,886 miliona eura.

Svako ko ispadne u prvom krugu dobit će 106.250 dolara (67.384 eura), što je povećanje od 3,2 posto, dok će igrači koji prođu u drugom krugu dobiti 158.850 dolara (100.739 eura).

Direktor turnira Craig Tiley rekao je da će ukupni nagradni fond za australsko tenisko ljeto, uključujući turnire za zagrijavanje kao što je United Cup, prvi put premašiti 100 miliona australskih dolara (63,4 miliona eura).

– Na Australian Openu smo povećavali nagradni fond za svako kolo od kvalifikacija do finala, uz velika povećanja u uvodnim rundama – rekao je direktor turnira.

Povećanjem novčanih nagrada, rekao je, žele pomoći igračima da ulažu u vlastite karijere dok se pripremaju za uspjeh tokom cijele godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje