Đoković je ostvario svoj Olimpijski san i sa 37 godina postao je najstariji olimpijski prvak u tenisu u pojedinačnoj konkurencij. Ovo mu je bilo peto učešće u kojem je ostvario najsjajnije odličje koje mu je nedostajalo. 

Foto: Novak Đoković (X.com)

Nakon sjajne igre oba tenisera, fantastičnih poena i seta bez breaka, Novak Đoković je osvojio prvi set protiv Carlosa Alcaraza (7:6). 

Set je dlučen u tie-breaku nakon što su Đoković i Alcaraz propustili iskoristiti čak 13 break-lopti koje su imali tokom prvog seta.

Nakon 2 sata i 40 minuta igre i identičnog drugog seta nakon 6:6, počeo je drugi tie break u meču u kojem je više znanja, sreće i spretnosti imao Novak Đoković koji je uspio slaviti i u drugom setu (7:6) za ostvarenje jedinog uspjeha koji mu je nedostajao u karijeri.

Đoković je ostvario svoj Olimpijski san i sa 37 godina postao je najstariji olimpijski prvak u tenisu u pojedinačnoj konkurenciji otkako se ovaj sport vratio u program na OI u Seoulu 1988. godine.

Đoković je sada u potpunosti ispunio riznicu najvećih dostignuća u bijelom sportu i postavio je ljestvicu visoko za sve tenisere koji dolaze u vremenu ispred nas.