Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čovjek po kojem se zove jedan od najvećih teniskih turnira: Ko je bio Roland Garros i kako mu je jedan reket spasio živu glavu?

Preuzmite sliku

Širom svijeta Roland Garros je sinonim za tenis, ali malo ljudi zna da je ovaj turnir dobio ime po legendarnom avijatičaru koji je bio pionir tokom Prvog svjetskog rata.

Ovaj teniski turnir ima milionsku publiku, a mnogi se pitaju ko je čovjek po čijem imenu je dobio naziv.

“Prva pomisao je da je on bio čuveni teniser, a kada saznaju istinu, mnogi se iznenade”, kaže Michael, historičar.

Roland Garros je bio ljubitelj sporta, ali nikada nije osvojio nijednu tenisku medalju. Njegova strast je bila letjenje. Bio je jedan od najboljih pilota svoje generacije i jedna od mnogih tragičnih žrtava Prvog svjetskog rata.

Rođen je 6. oktobra 1888. godine u gradu Saint-Denis, a kao pilot se proslavio i prije Prvog svjetskog rata, tokom kojeg je stekao status nacionalnog heroja. Naime, Garos je 1913. godine postao prvi čovjek koji je preletio Sredozemno more bez stajanja.

Nakon nekoliko misija, Roland je shvatio da je istovremeno letjenje i pucanje preteško pa je, umjesto na bočnu stranu, automatsku pušku pričvrstio na prednji dio borbenog aviona. Tako je sebi olakšao gađanje protivnika, a da bi propelere zaštitio od oštećenja neprijateljskih metaka, na avion je postavio metalne klinove.

 • U kratkom roku na ovaj način je srušio tri njemačka aviona, što mu je donijelo veliki ugled. Uskoro je njegov sistem uveo pravu revoluciju u ratovanju na nebu, a Roland Garros je tako postao jedan od prvih borbenih pilota na svijetu.

  Ratna sreća je Roland Garrosu okrenula leđa 18. aprila 1915. kada je njegov avion oboren iznad njemačkog dijela ratišta. Odveden je u zarobljeništvo i odande je uspio da pobjegne tek poslije tri godine.

  Kako mu je jedan reket spasio život

  Roland je planirao bjekstvo iz zarobljeništva pune tri godine. Uspio je da pošalje kodirane poruke u Francusku i zatražio da mu pošalju mapu Njemačke. Iz Francuske mu je stigao teniski reket u čijoj je dršci bila sakrivena mapa.

  Uz pomoć mape, zajedno sa još jednim francuskim pilotom izveo je spektakularni bijeg 14. februara 1918. godine. Njih dvojica su uspjeli da prevare stražare obučeni u njemačke oficirske uniforme, koje su izrađivali u tajnosti.

  Bijeg je prema riječima historičara bio prava pustolovina.

  “Spavali su na groblju, proveli jedno popodne u kinu, a nakon brojnih pokušaja uspjeli da se dokopaju Pariza, gdje su ih počastili herojskom dobrodošlicom.”

  Čim je ponovo stigao na teritoriju Francuske, vratio se u vojsku i ponovo poletio. Pokazalo se da je odluka da ponovo pristupi vojsci bila fatalna za hrabrog pilota. Roland Garros je ponovo oboren 5. oktobra 1918. iznad gradića Vuzije, u Ardenima. Poginuo je ni mjesec dana prije kraja rata.

  Stadion „Roland Garros“ sagrađen je 1928. godine, na zemljištu koje je Francuskoj teniskoj federaciji poklonio Ragbi klub „Stade France“, pod samo jednim uslovom, da ga nazovu po ratnom heroju Rolandu Garrosu. (Stil.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje