Sutra rukometna reprezentacija BiH susretom protiv Bjelorusije počinje kvalifikacije za EP
Foto: Tuzlanski.ba

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine doputovala je u Minsk u kojem će u srijedu protiv domaće selekcije Bjelorusije otvoriti novi ciklus kvalifikacija za nastup na evropskom prvenstvu 2016. godine u Poljskoj.

Najboljim rukometašima naše zemlje to će biti prvi nastup nakon tri mjeseca od historijskog plasmana na svjetsko prvenstvo, koje će se u januaru 2015. igrati u Kataru.

Naša reprezentacija danas je u popodnevnim satima čarter letom iz Sarajeva doputovala u Minsk, a večeras je obavila jedini trening.

Zdravstveni bilten našeg tima je dobar, s izuzetkom lakše povrede prsta Ivana Karačića, ali njegov nastup u sutrašnjoj utakmici nije doveden u pitanje.

S druge strane još uvijek je nizvjesno da li će u timu Bjelorusije nastupiti prva zvijezda Sergej Rutenka, zbog povrede skočnog zgloba.

Bez obzira na njegov nastup selektor bh. reprezentacije Dragan Marković nada se pobjedi.

- Očekujemo težak susret, Bjelorusija je pod pritiskom, mora da pobijedi, jer ako izgubi znatno će umanjiti svoje šanse. Mi nemamo šta izgubiti, ovdje smo došli da pokušamo da iskoristimo priliku - kazao je Marković.

Povratak u BiH, odnosno u Tuzlu, u kojoj će 2. novembra odigrati drugi susret kvalifikacija protiv prvog favorita grupe - Danske, predviđen je za četvrtak.

Susret Bjelorusija - BiH igrat će se 29. oktobra u 16.30 sati u novoj dvorani, u kojoj ni domaćin nikada nije nastupao, a sudit će ga Česi Vaclav Horacek i Jiri Novotny.

U kvalifikacijama, koje će se igrati do sredine juna 2015. godine, učestvuje 28 reprezentacija, svrstanih u sedam grupa. Na EP-u će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz svake grupe i jedna najbolja trećeplasirana reprezentacija te domaćin Poljska.

Raspored nastupa reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP (Druga grupa):
29. oktobra: Bjelorusija - BiH
2. novembra: BiH - Danska
29./30. aprila 2015: BiH - Litvanija
2./3. maja 2015: Litvanija - BiH
10./11. juna 2015: BiH - Bjelorusija
13./14. juna 2015: Danska - BiH

Kvalfikacione grupe:
Prva grupa: Hrvatska, Norveška, Holandija, Turska
Druga grupa: Danska, Bjelorusija, Litvanija, BiH
Treća grupa: Slovenija, Švedska, Slovačka, Latvija
Četvrta grupa: Srbija, Island, Crna Gora, Izrael
Peta grupa: Mađarska, Rusija, Portugal, Ukrajina
Šesta grupa: Francuska, Makedonija, Češka, Švicarska
Sedma grupa: Španija, Njemačka, Austrija, Finska