Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Red Bull Cliff Diving: Iffland i Heslop najbolji u Japanu, slijedi Mostar

Preuzmite sliku

Japan je ove sedmice ugostio četvrto takmičenje sezone Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, na kojem su pobjede upisali Australka Rhiannan Iffland i Britanac Aidan Heslop. Sljedeća stanica 9. septembra svjetsku cliff diving elitu dovodi u Bosnu i Hercegovinu, na mostarski Stari most.

Bila je ovo druga posjeta prvenstva Zemlji izlazećeg sunca, poslije takmičenja u Shirahami 2016. godine. Lokacija je ovog puta bila u kanjonu Takachiho na rijeci Gokasu, jednom od najsvetijih mjesta Japanaca.

Takmičari su u prvoj seriji skakali sa 16,5 metara visokih stijena iznad vodopada Manai, da bi ostale skokove izveli sa platformi visokih 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene).

U muškoj konkurenciji, mladi Britanac Aidan Heslop je nakon Italije upisao i drugu uzastopnu pobjedu, ispred Rumuna Constantina Popovića na drugom i Amerikanca Jamesa Lichtensteina na trećem mjestu. Popović je do same završnice bio vodeći, no nešto lošijim skokom u finalu omogućio je Heslopu da ga prestigne.

 • „Malo iznenađenje, da budem iskren. Kod mog posljednjeg skoka nisam najbolje vidio ocjene, tako da nisam znao kakav rezultat treba Constantinu. On je ove godine bio vrlo konstantan, tako da sam očekivao da će izvesti odličan skok, ali ovo samo pokazuje koliko su nezgodni ovi uslovi. Uz kišu i tamu zbog gustih krošnji drveća, jasno je da to utiče na nas. Ali sam jako sretan što su moji skokovi bili dovoljno dobri“, izjavio je 21-godišnji pobjednik Heslop.

  U kategoriji žena, nezaustavljiva Australka Rhiannan Iffland je trijumfovala zahvaljujući fenomenalnom finalnom skoku, za koji je od sudija nagrađena dvjema desetkama. Za petama joj je ponovo bila Kanađanka Molly Carlson, koja se na kraju ipak morala zadovoljiti drugim mjestom, dok je treća bila još jedna Australka, Xantheia Pennisi.

 • „Ovo je cliff diving. Vremenski uslovi su drugačiji na svakoj lokaciji i morate se prilagoditi. Ovo je bila izvrsna završnica, naročito na ovakvoj lokaciji. Uvijek sam svjesna da moram držati korak s Molly kod jednostavnih skokova, kako bismo bile izjednačene kada na red dođu skokovi s višim koeficijentom težine. Jako sam zadovoljna ovakvom završnicom“, rekla je šestostruka prvakinja Iffland, koja je na dobrom putu da ostvari treću „savršenu“ sezonu bez poraza u svojoj nevjerovatnoj karijeri.

  Heslop je drugom uzastopnom pobjedom smanjio zaostatak za Popovićem u ukupnom poretku i održao na životu nade za osvajanje titule. No, 34-godišnji Rumun će na narednoj stanici u Mostaru imati priliku da pobjedom zapečati svoj prvi naslov prvaka.

  Priliku da osigura titulu na Starom mostu imat će i Iffland, koja je u Japanu ostvarila 11. pobjedu za redom, nastavivši pobjednički niz koji traje od prošle sezone.

  Osmi dolazak najboljih svjetskih skakača i skakačica u našu zemlju zakazan je za 9. septembar, kada ćemo imati priliku da svjedočimo još jednom sportskom spektaklu na Starom mostu.

  U unikatnom ambijentu mostarskog Starog grada, uvrštenog na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine, i uz vatrenu mostarsku pobliku, takmičari će nastupiti sa platformi visokih 27, a takmičarke sa 21 metra visine.

  Sve informacije i dešavanja u prvenstvu dostupni su na zvaničnoj web stranici prvenstva.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje