Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iranci imaju ‘diva’ u ekipi: Naši odbojkaši večeras će s druge strane mreže imati Morteza Mehrzada, visok je 2,46

Preuzmite sliku

Popularno

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedečoj odbojci večeras se sastaje sa selekcijom Irana u finalnoj utakmici Svjetskog prvenstva koje se održava u Areni hotela Hills u Sarajevu.

Odbojkaši BiH jurišat će na četvrtu titulu prvaka svijeta, a na suprotnoj strani imat će velesilu ovog sporta, reprezentaciju Irana koja je do sada sedam puta bila svjetski prvak.

Reprezentacija Irana u svojoj ekipi ima ‘diva’. Radi se o Morteza Mehrzada, on je najviši čovjek u Iranu (2,46 m), te najviši paraolimpijac u historiji i trenutno drugi najviši čovjek na svijetu odmah iza Sultana Kösena.

Mehrzad je rođen s rijetkim medicinskim stanjem zvanim akromegalija koje je izazvano prekomjernom proizvodnjom hormona rasta u hipofizi u mozgu nakon što se zatvore tjelesne ploče rasta.

Kad je imao 15 godina, doživio je nesreću na biciklu koja je uzrokovala ozbiljan prijelom zdjelice.

Nesreća mu je zaustavila rast desne noge, pa je ostala oko 15 centimetara kraća od lijeve noge. Nakon nesreće počeo je koristiti invalidska kolica, štake i štap .

Kako se navodi, veličina njegovog dlana je oko 28,5 cm, a veličina Merhzadovog stopala je 39 cm, što je najveće stopalo na svijetu. Također, Mehrzadova težina iznosi 140 kilograma.

Od te nesreće, Mehrzad je imao kontakt s vrlo malo prijatelja, te se oklijevao družiti se s drugima zbog svoje neobične visine i invaliditeta.

Također je otkrio da je patio od depresije prije nego što je počeo igrati sjedeću odbojku.

“Merzad je možda više atrakcija. Ima on više nedostataka, dosta visoke ruke i nije pokretan što se tiče bloka. Treba obratiti pažnju na druge igrače, a Merzad dođe, obiđe krug i idemo dalje”, kazao je pred utakmicu Mirzet Duran.

Meč za bronzu u muškoj konkurenciji igrat će Brazil i Egipat, dok će se u ženskoj konkurenciji za zlato boriti Kanada i Brazil, a za bronzu će igrati Amerika i Slovenija. Finalni meč igra se u Areni hotela Hillsa igra se od 20 sati. Ulaz je slobodan, a direktan prenos omogućen je na BHRT-u i putem livestreama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje