Zbog kladionica je namješteno oko 680 utakmica!
Foto: Tuzlanski.ba

Evropski policijski ured (EUROPOL), kriminalistička obavještajna agencija Evropske Unije, proveo je istragu i identificirao 680 spornih nogometnih utakmica širom svijeta, od čega 380 na evropskom kontinentu, za koje se sumnja da su namještene zbog klađenja.

calciopoliNa vanrednoj konferenciji za medije u Den Haagu direktor EUROPOL-a Rob Wainwright rekao je da je u istrazi otkriveno 425 korumpiranih službenika i igrača u 15 evropskih zemalja, a namještalo se i u UEFA-inim kvalifikacijama za EP i SP.

- Tokom posljednjih 18 mjeseci EUROPOL je vodio veliku istragu namještanja utakmica u evropskom nogometu. Ovo je najveća dosad poduzeta istraga koja razotkriva velik problem za integritet nogometa diljem kontinenta, ali i planete - objavio je Wainwright.

Kriminalci su navodno samo u Njemačkoj zaradili oko 8,5 miliona eura.

- Namještena utakmica Lige prvaka u Engleskoj odigrala se u posljednje tri, četiri godine, zbog istražnih radnji koje su u toku ne možemo reći o kojoj se radi. Ostali korumpirani dvoboji odigrali su se u kvalifikacijama za SP i EP, ali i u nekoliko top-utakmica širom Evrope - dodao je Wainwright.

Preostalih 300 mečeva odigralo se u Africi, Aziji, Južnoj i Srednjoj Americi, a čelnici EUROPOL-a vjeruju da se radi "samo o vrhu ledenog brijega".

Najveća individualna isplata na sumnjive utakmice od 140.000 eura dogodila se u Austriji. Ostale zemlje, zasad, nisu imenovane.

EUROPOL je uvjeren da je baza kriminalaca koji se bave namještanjem zbog klađenja iz Azije rasprostrla svoju mrežu diljem Evrope, u 15 zemalja u kojima je već uhapšeno 50 osoba. Ukupno je involvirano 30 zemalja, no većinom se utakmice odnose na takozvane niže lige, koje su pod višestruko manjom medijskom pažnjom, prenosi Avaz.

 Tuzlanski.ba