Turski listovi o (ne)mogućim transferima: „Ibrahimović u Galatasaray, Casillas u Fenerbahce“
Foto: Tuzlanski.ba

Iako ljetni prijelazni rok za novu fudbalsku sezonu u Turskoj počinje 9. juna, sportski listovi i portali su već odavno počeli pisati o (ne)mogućim transferima, analizira Anadolu Agency (AA).

Fudbalske zvijezde poput Ibrahimovića, Džeke i Casillasa u dresovima najboljih turskih klubova već uveliko krase naslovne strane sportskih listova u toj zemlji.

ibrahimoci-galataDok klubovi šute i čekaju pravi trenutak za najbolje igrače za sebe, pojedini sportski listovi s ciljem povećavanja tiraža svakodnevno "dovode" nove igrače u turske velikane poput Fenerbahcea, Galatasaraya i Besiktasa.

U svakom prijelaznom roku, prosječno 400 igrača ili trenera "potpiše" ugovore sa turskim klubovima.

Kako se može vidjeti u sportskim listovima u ovom prijelaznom roku fokus medija će biti na Zlatanu Ibrahimoviću. Igrač francuskog PSG-a se danima povezuje sa aktuelnim prvakom Turske, Galatasarayom.

Prema navodima tih listova osim Ibrahimovića i Dani Alves, Lucas Podolski, Andre-Pierre Gignac, Andre Ayew, Nigel De Jong, Maxi Preira, ali i Glen Johnson bi mogli potpisati za Galatasaray.

Capello i Casillas u Fenerbahce - Jedan od tri najveća kluba u Tuskoj je istanbulski Fenerbahce. Nakon odlaska Ismaila Kartala, trenera ovog kuluba, najviše se piše o tome ko će biti njegov nasljednik. S obzirom da je za poziciju sportskog direktora imenovan italijan Giuliano Terraneo, spominje se da bi novi trener mogao biti također Italijan.

Prema navodima medija u ovoj zemlji novi trener istanbulskog Fenerbahcea bi mogli biti Fabio Capello, Luciano Spaletti, Robert Di Matteo, Siniša Mihajlović, a možda i bivši igrač Manchester Citya Patrick Viera.

Sportski portali su nedavno spomenuli i Safeta Sušića, tvrdeći da "Ako Sušić dođe, dovest će i Edina Džeku."

Sportski listovi i portali također tvrde da bi Iker Casillas, čuvar mreže madridskog Reala, mogao biti novi golman Fenera. Osim Casillasa spominje se Fred Rodriges, Nigel de Jong, Kurt Zouma, Marcos Rojo, Younes Kaboul, Joel Campell i Nani.

Nakon odlaska Slavena Bilića, Besiktas također traga za novim trenerom. Prema navodima sportskih portala Bilića bi mogli zamijeniti Mircea Lucescu, Paulo Sousa ili nekadašnji selektor turske reprezentacije Šenol Guneš.

Nakon što je Besiktas potvrdio transfer srbijanskog reprezentativca Duška Tošića, spominje se i ime nekadašnjeg igrača Liverpoola Ryana Babela, ali i golmana Reala iz Madrida Ikera Casillasa.

Džeko, Lulić pa čak i Mourinho - Iako još nije počelo prijelazni rok u Turskoj, novine su već počele "završavati" neke transfere. U nekim sportskim listovima u prethodnim mjesecima spominjano je ime Ronaldinha, Edina Džeke, Senada Lulića, pa čak Josea Mourinha.

Nedavno je jedan od najpoznatijih turskih sportskih novinara i kolumnista Ercan Taner, kritikujući neosnovane medijske navode, ali i glasnogovornike klubova budući da izostaju demanti kroz šalu napisao da bi Mourinho mogao potpisati za neki klub iz Turske.

"Mourinho je rekao mom nećaku da je spreman raditi u Turskoj! Već od šeste godine voli Bosfor, a i galebove. Ali saznao sam da ima jedan mali problem, a to je 50 miliona eura. I još nešto. Nakon što je Abramovich čuo njegovu želju za Tursku, blokirao je njegovih 100 miliona eura u banci. Evo i jedna bomba od mene", napisao je Taner, za jedan sportski portal kritikujući neosnovane medijske navode.