Traži se hitno otkrivanje osoba iza transparenta u Grčkoj
Foto: Tuzlanski.ba

Ministar kulture i sporta Grčke, George Vasiliaidis tražio je hitno od grčke Vlade da osudi i hitno identifikuje osobe koje su na Karaiskakis stadionu istakle transparent "Nož, žica, Srebrenica" na kvalifikacionom meču Grčka - BiH.

On je prema pisanju grčkog portala In.gr uputio pismo nadležnim institucijama u kojem stoji da isticanje transparenta koji sadrži direktne uvrede Bošnjacima je čin pojedinaca, koji su u manjini - te da se taj akt ne poklapa sa principima i vrijednostima Republike Grčke, niti na bilo koji način odražava stavove grčkog naroda.

On je iznenađen fašističkim ponašanjem na tribinama, te je od policije i nadležnih zatražio da se svi uključeni u incident identifikuju i kazne doživotnom zabranom ulaska na stadione.

Podsjećamo, derbi meč grupe “H“ kvalifikacija za Svjetsko fudbalsko prvenstvo “Rusija 2018“ između Grčke i Bosne i Hercegovine igrao se u neprijateljskoj atmosferi domaćih navijača koji su zvižducima propratili intoniranje himne BiH.

Grčki navijači na stadionu Georgios Karaiskakis na nekoliko mjesta na tribinama istakli simbole četničkog pokreta, a iza gola golmana bh. tima Asmira Begovića stajao je i transparent sa skandaloznom porukom “Nož, žica, Srebrenica“.

Sredinom poluvremena grčki navijači su pokušali preći na dio tribina sa bh. navijačima, ali je incident spriječen novom intervencijom redara. (N1)