Dvije odluke se odnose na propozicije takmičenja u narednoj takmičarskoj sezoni, 2024/25.

Savez promijenio pravilo o stranim igračima u PL BiH, donesena i odluka o razigravanju za ispadanje
Foto: Ilustracija

Na jučerašnjoj sjednici Komiteta za hitnost FS BiH usvojene su odluke o izmjenama i dopunama propozicija takmičenja za narednu takmičarsku sezonu, kao i lista delegata PL BiH za takmičarsku sezonu 2024/25, saopšteno je na zvaničnoj stranici FS BiH.

Prva odluka se odnosi na model razigravanja ekipa koje ispadaju iz PL BiH u sezoni 2024/25, onih ekipa koje budu plasirane na devetom i desetom mjestu konačne tabele po završetku takmičenja u sezoni 2024/25.

U slučaj da deveto i deseto mjesto na kraju takmičenja zauzmu dva kluba iz istog entitetskog saveza, tada iz PL BiH na kraju direktno ispadaju tri najslabije plasirana kluba.

Ekipa koja bude devetoplasirana na tabeli Wwin lige BiH će razigravati za plasman u PL BiH za takmičarsku sezonu 2025/26 sa prvoplasiranom ekipom iz Prve lige istog entitetskog nogometnog/fudbalskog saveza za sezonu 2024/25, u dvije međusobne utakmice.

Termini utakmica, kao i ekipu domaćina prve utakmice razigravanja će biti određeni žrijebom.

Druga odluka o izmjeni propozicija takmičenja u narednoj takmičarskoj sezoni, 2024/25, se odnosi na status stranih igrača u domaćem takmičenju.

Stranim državljanima u smislu prava nastupa se ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od država zemalja bivše SFRJ.

U dopuni propozicija se sada nalazi da se stranim državljanima ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od zemalja članica Evropske Unije.

Inače, nova sezona PL BiH kreće u petak (2. august) kada će se u Gabeli od 21,00 sati sastati GOŠK i Radnik iz Biljeljine.

Titulu šampiona brani banjalučki Borac.