Ženske fudbalske reprezentacije Brazila i SAD-a borit će se za zlato na Olimpijskim igrama u Parizu.

Rođena u BiH, bila u Oružanim snagama, a danas sudi finale na Olimpijadi
Foto: spintso.com | Veliko priznanje

Zanimljivo je da će jedna od sutkinja finalnog susreta biti Almira Spahić, koja sudi ispred Fudbalskog saveza Švedske, zemlje u kojoj godinama živi i radi.

Fudbalski savez Švedske je Almiru još 2021. godine proglasio najboljom sutkinjom iz ove zemlje, a današnje finale u Parizu će joj biti najveći uspjeh dosadašnje karijere.

"Dolazim iz Bosne i Hercegovine, Sarajeva. Bila sam profesionalna fudbalerka i igrala za reprezentaciju BiH, ali sam zbog povreda odlučila suditi. Počela sam raditi i u vojsci (imala je čin potporučnika u Oružanim snagama BiH). Međutim, bilo je to previše", rekla je u jednom ranijem intervjuu Almira Spahić, te dodala:

"Danas radim kao profesor, tačnije profesor tjelesnog odgoja. Preselila sam se u Švedsku jer sam se zaljubila u drugog sudiju i sada živimo zajedno".

Spahić će u velikom finalu biti jedna od pomoćnih sutkinja. Funkcija glavne sutkinje pripala je Tes Olofson, a osim Spahić, asistirat će joj Francesca Di Monte, dok je Rebecca Welch četvrta sutkinja. U VAR sobi će biti Ivan Bebek iz Hrvatske.

Utakmica Brazil - SAD počinje u 17 sati.