Privođenje zbog namještene utakmice Barcelone
Foto: Tuzlanski.ba

Španska policija pokrenula je istragu zbog namještanja fudbalske utakmice, zbog čega je u toku dana priveden trener trećeligaša Eldensea Filipo Vito di Pjero.

Eldense je za vikend izgubio od Barcelone B rezultatom 12:0, poslije čega je Di Pjero priveden na ispitivanje, pošto su se pojedini fudbaleri njegovog kluba žalili predsjedniku.

Di Pjero je negirao bilo kakve zloupotrebe, prenose Nezavisne.

Eldense je u nedjelju privremeno prekinuo sportske aktivnosti, dan poslije poraza kojim je postalo izvjesno da će ispasti iz lige.

Klub je takođe prekinuo saradnju sa grupom italijanskih investitora sa kojima je nedavno potpisan ugovor o partnerstvu.

Pobjedom Barselone B nad Eldenseom sa 12:0 izjednačen je rekord španskih liga. Prethodno je 1993. godine tim rezultatom završena utakmica između Ekstremadure i Portuensea.

Fudbaler Eldensea Čiek Sad rekao je lokalnim medijima da su četvorica njegovih saigrača uključena u neregularnost, uključujući i one koji su bili u suzama poslije kraja utakmice. On nije imenovao te igrače.

Sad je kazao da je saznao da je dogovor bio da rezultat na poluvremenu bude 8:0, a na kraju 12:0.

"Na kraju će sve biti otkriveno", rekao je Sad i dodao da je on odbio igra.

Predsjednik kluba David Agilar rekao je da mu je menadžer jednog fudbalera otkrio da je utakmica namještena u dogovoru sa internet kladioničarima.

Agilar je naveo da je primjetio neobične odluke italijanskog trenera na klupi tog kluba, među kojima su i te da je koristio fudbalere koji do tad nisu bili standardni.

Eldense je tri sezone uzastopno igrao u trećoj ligi. Klub je osnovan 1921. godine, a sredinom prošlog vijeka je bio drugoligaš.