Foto: Tuzlanski.ba

U šestom susretu šesnaestine finala Svjetskog prvenstva u Brazilu reprezentacija Njemačke je nakon produžetaka savladala nacionalnu selekciju Alžira, kojeg sa klupe predvodi proslavljeni bh trener Vahid Halilhodžić i tako izborila plasman među osam najboljih ekipa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Nakon regularnih 90 minuta u jednoj dinamičnoj utakmici punoj trke rezultat je glasio 0:0. Alžir je na Beira-Rio je stadionu u Porto Alegreu svog protivnika kao i sve ljubitelje fudbala iznenadio  požrtvovanom igrom i odličnom taktikom, kojom niti jednog trenutka svom protivniku nije prepuštao ulogu favorita.

Za vrijeme regularnog dijela utakmice obje reprezentacije stvorile su po nekoliko izglednih prilika, ali su golmani Neuer kao i njegov kolega na golu Alžira Mbolhi bili na visini zadatka.

Svega dvije minute u produžetku utakmice popularnom "Elf-u" bilo je dovoljno da dođe do prednosti od 1:0, strijelac na asistenciju  Müllera bio je Schurrle koji je u igru ušao početkom drugog poluvremena umjesto Götzea.

Do kraja utakmice Alžir je pokušavao da dođe do poravnanja rezultata što bi im omogućilo izvođenje penala, međutim umor na igračima Vahida Halilhodžića bio je očigledan.

Njemačka je pred sami kraj utakmice preko Ozila postigla i drugi pogodak i tako otklonila sve dileme oko pobjednika. Samo nekoliko trenutaka kasnije Alžir je ipak uspio postići pogodak preko Djaboua za konačan rezultat od 2:1 u korist Njemačke.

Alžir uzdignute glave napušta Mundijal u Brazilu, a o njihovom selektoru tek će da bude riječi nakon ovog susreta.

Do ove utakmice Njemačka i Alžir sastajali su se dva puta i u oba meča nacionalna selekcija Alžira slavila je pobjedu.

Njemačka će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske, koja je sa 2:0 bila bolja od Nigerije.

U utorak su na programu posljednje dvije utakmice šesnaestine finala, od 18:00 sastaju se Argentina - Švicarska, a od 22:00 sata snage će odmjeriti Belgija i SAD, nakon ovih utakmica uslijedit će dva dana pauze na Mundijalu. (Tuzlanski.ba)