Foto: Tuzlanski.ba

Enid Tahirović jedan od najboljih bh. sportista u posljednjih 20-ak godina, sinoć je odigrao posljednji susret u u svojoj bogatoj karijeri. Tahirović je otišao u penziju, iako još uvijek ima klubova koji bi ga rado vidjeli u svojim redovima.

enid tahirovic 1Nakon više od 20 godina bavljenja rukometom Tehirović je odlučio reći zbogom ovom sport.

Profesionalnu karijeru dugogodišnji kapiten našeg nacionalnog tima počeo je u rodnoj Bijeljini, odakle ga ratni vihor nosi u Tuzlu, gdje je nastupao za Slobodu, prenosi Sportsport.ba. Od 1993. do 1998. godine nastupao je za HC Bad Voslau, HG Furth i TSV Ansbach, da bi se onda vratio u Bosnu i Hercegovinu i to u redove sarajevskog Željezničara.

2003. godine Tahirović kada prelazi u sarajevsku Bosnu. Za veoma kratko vrijeme Enid je postao ljubimac Bosninih navijača, a rukometni zaljubljenici dugo će pamtiti 24. mart 2007. godine kada je Bosna u prvom susretu polufinala Kupa pobjednika kupova savladala veliki HSV rezultatom 20:18, a Enid je svojim sjajnim intervencijama do ludila dovodio braću Gille, Yona, Hensa i društvo.

Sa sarajevskim Studentima osvojio je tri naslova u Premijer ligi, te dva Kupa, da bi u ljeto 2007. godine preselio u slovenački Koper. I tamo je Enid nastavio sa sjajnim partijama i u svojoj jedinoj sezoni u slovenačkoj ligi izabran je za najboljeg golmana.

tahirovic

Fantasitčne partije legende bh. rukometa nisu ostale nezapažene, pa 2008. godine seli u Bundesligu, tačnije u Goppingen, gdje je danas jedan od najomljenijih sportista. Sa ovom ekipom u dva navrata je osvojio EHF Kup, a krajem prošle sezone namjeravao je otići u penziju, no stigao je poziv od HSV-a, koji nije mogao odbiti. Polusezonu je branio za HSV, da bi u posljednja tri susreta u ovoj kalendarskoj godini stajao na golu "svog" Goppingena.

Legendarni bosanskohercegovački golman 2006. godine proglašen je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a iste godine je od Sportskog saveza BiH dobio priznanje "Mirza Delibašić".

Enid Tahirović mnogo toga je osvojio, ali nažaslot na velikom takmičenju sa bh. reprezentacijom, nikad nije zaigrao, ali Enid će se najvjerovatnije priključiti stručnom štabu našeg nacionalnog tima, pa se nadamo da će barem kao trener osjetiti slast igranja na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu, a možda i na Olimpijskim igrama. Ko zna?

Avaz / Tuzlanski.ba