Nakon dvodnevne pauze danas se nastavlja Evropsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj susretima četvrtfinala. Sastaju se Njemačka i Španija te Portugal i Francuska. Četvrtfinale donosi sudar nogometnih titana vrijedan samog finala.

EURO 2024: Večeras duel Španije i Njemačke i Portugala i Francuske
Foto: Fena | Napeto četvrtfinale

Dvije ekipe koje su po mnogima pokazale najviše u dosadašnjem dijelu prvenstva i koje su postigle najviše pogodaka Španija i domaćin Njemačka, borit će se za mjesto među četiri najbolje ekipe u Evropi. 

Selektor Luis de la Fuente vjeruje da ima najbolji tim i najbolje igrače na Euru, ali priznaje i da je njihov naredni protivnik moćan sa sjajnim igračima.

"Biće to vrlo neizvesna utakmica. Izborili smo plasman među osam najboljih u Evropi. Ono što određuje da li ste jak tim ili ne jeste mogućnost da veslate i gurate u pravom trenutku", rekao je De la Fuente.

Forma mladih nogometša Španije Lamina Yamala i Nica Williamsa je immpresivna, a njihov timski kolega Mikel Oyarzabal za EURO2024.com je rekao: "Jednom od njih je 16 (Yamal), drugom 21 godina i oni igraju sa radošću, isto svaku utakmicu bez obzira na to da li je prijateljska ili takmičarska. To je važno u ovakvim utakmicama - da nema traga strahu".

Njemačka selektora Juliana Nagelsmanna svakako je zastrašujući protivnik. Domaćini su prvenstva, imaju odličan tim, što potvrđuju tri lake pobjede u dosadašnjem dijelu prvenstva.

"Ne znam da li je Španija sretna što igra protiv nas; a isto tako, i mi smo mogli dobiti lakšeg protivnika", rekao je veznjak Joshua Kimmich.

"Ako želite osvojiti prvestvo, morate proći Španiju. Nešto se mora dati", dodao je.

Njemački kapiten İlkay Gündoğan ističe kako očekuje izjednačen meč.

"Ove dvije ekipe vjerovatno igraju najbolji nogomet u ovom trenutku. Sve će se svesti na to ko se bolje nosi s tim da povremeno nema loptu i da ne paniči", rekao je igrač Barcelone.

Mogući sastavi:
Španija: Unai Simón; Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella; Pedri, Rodri, Fabián Ruiz; Yamal, Morata, Williams

Njemačka: Neuer; Kimmich, Rüdiger, Tah, Raum; Andrich, Kroos; Musiala, Gündoğan, Wirtz; Havertz

Susret se igra u Stuttgartu od 18 sati.

Tri sata kasnije novi spektakl u Hamburgu će snage odmjeriti bivši prvaci Evrope Francuska i Portugal, predvođeni Kilianom Mbappeom i Cristianom Ronaldom.

Prije 18 godina Francuska je pobijedila Portugal sa 1:0 u polufinalu Svjetskog prvenstva 2006. - tada 21-godišnji Cristiano Ronaldo igrao je za Portugal dok je igrač utakmice bio Lilian Thuram – otad sadašnjeg francuskog napadača Marcusa. Portugal je uzvratio deset godina kasnije i u finalu Eura 2016 pobijedio Francuze u Parizu te došao do naslova prvaka Evrope. Obje ekipe odigrale su iscrpljujuće mečeve u osmini finala - Francuska je pobijedila Belgiju golom u finišu dok su Portugalcima bili bolji od Slovenaca tek nakon izvođenja penala.

Sada je izazov napuniti baterije i krenuti ispočetka. Didier Deschamps se nada da će njegov glavni igrač Kylian Mbappe biti na visini zadatka i da neće imati problema zbog nošenja maske.

"Navikava se na to, ali to može utjecati na njegov vid", rekao je francuski selektor.

S druge strane, Ronaldo nije briljirao protiv Slovenije, promašio je jedanaesetrac, ali se kasnije iskupio u raspuccavanju. No, tu utakmicu je selektora Portugala Roberto Martinez nazvao "pobjedom za jedinstvo". Ronaldo je dodao: "Pokazali smo entuzijazam da još uvijek moramo igrati, zabavljati se, pružiti radost navijačima i to je to: ovo je naš život".

Mbappe ističe kako je iskustvo njihova prednost i vjeruje da u večerašnjoj utakmici mogu do pobjede. Očekuje težak meč ali naglašava da su gladni novih trijumfa.

Iako će Ronaldo i Mbappe biti glavne zvijezde na terenu, vjeruje se da će odbrane biti ključne za uspjeh. Portugalski golman Diogo Costa bio je heroj meča protiv Slovenije sa tri odbrane u raspucavanju jedanaesteraca, dok je Francuska u četiri dosadašnje utakmice sačuvala gol u tri meča, a posebno su impresionirali Jules Koundé i William Saliba. 

Mogući sastavi:

Portugal: Diogo Costa; Cancelo, Rúben Dias, Pepe, Nuno Mendes; Palhinha, Vitinha, Bruno Fernandes; Rafael Leão, Ronaldo, Bernardo Silva

France: Maignan; Koundé, Saliba, Upamecano, Hernández; Kanté, Tchouameni, Griezmann; Dembélé, Thuram, Mbappé