Brazil će slaviti nacionalni "Dan kralja Pelea" 19. novembra svake godine, obilježavajući datum kada je fudbalski velikan, prema nogometnim hroničarima postigao svoj hiljaditi pogodak.

Brazilska Vlada odlučila da će slaviti Dan kralja Pelea
Foto: Tuzlanski.ba

Brazilska Vlada je u utorak objavila da je predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva donio zakon kojim se odaje počast legendarnom fudbaleru.

Brazilski fudbalski velikan preminuo je 29. decembra 2022. godine u 82. godini.

Datum odabran za svečanosti je sjećanje na dan kada je Pelé postigao pogodak iz jedanaesterca u pobjedi od 2-1 protiv Vasca da Game na stadionu Maracana 1969., piše APnews

Neki nogometni hroničari postavljaju pitanje da li je to zapravo bila hiljaditi gol njegove karijere.

Pelé je iskoristio slavlje da održi rijedak, pomalo politički govor, u kojem je novinarima na terenu rekao da bi Brazil trebao bolje brinuti o svojoj djeci. Južnoamerička nacija je tada bila pod vojnom diktaturom koja je započela 1964. i završila tek 1985. godine.

"Ovo je priznanje koje je više nego zasluženo za jednog od najvažnijih i najuticajnijih ljudi ne samo u brazilskom fudbalu, već iu svjetskom sportu", rekao je senator Jorge Kajuru, bivši sportski izvjestitelj i jedan od sponzora zakona u Kongres.