Povodom sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je usvojen Prijedlog Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, javnosti se obratila Hatidža Jahić, savjetnica za ekonomska pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Ekonomska savjetnica Bećirovića: Usvajanje Budžeta BiH je preduslov za ostvarivanje napretka
Foto: Predsjedništvo BiH | Hatidža Jahić

„Usvajanjem Prijedloga Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine na sjednici, Predsjedništvo BiH je ispunilo svoju zakonsku obavezu. Važno je naglasiti da se usvajanjem Budžeta BiH uspio održati postojeći nivo funkcioniranja institucija države Bosne i Hercegovine i da se dodatno uvećao za novih 40 miliona KM. Naročito su osnažene pozicije ključnih državnih institucija.

Usvajanje Budžeta BiH je ključni preduslov za povlačenje prve tranše iz Plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, u iznosu od približno 70 miliona eura. Također, otvorena je mogućnost povlačenja dodatnih preko 30 miliona eura u tekućoj godini, ovisno o stepenu ispunjavanja predviđenih reformi. Budžet BiH omogućava i modernizaciju administrativnih kapaciteta, borbu protiv korupcije, reformu pravosuđa i druge ključne promjene.

Usvajanje Budžeta BiH je i ključni preduslov za ostvarivanje daljnjih koraka ka napretku i unapređenju ukupne funkcionalnosti institucija Bosne i Hercegovine. Bez usvojenog državnog budžeta, sve državne institucije su na privremenom finansiranju, a to znači da su zaustavljene javne nabavke, kapitalni projekti i investicije, dok institucije ne mogu zapošljavati novi kadar. Usvajanjem se stvara temelj za efikasnije djelovanje i bolju koordinaciju unutar institucija, što će omogućiti implementaciju važnih reformi i poboljšanje usluga koje institucije pružaju građanima.

Predsjedavajući predsjedništva BiH, Bećirović reagovao u pravcu traženja dodatnih 55 million KM za potrebe Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine kako bi se pomoglo ovom ministarstvu u pogledu personala, te nabavke i održavanja vojne opreme u cilju implementacije Plana modernizacije i razvoja OS BiH za period 2017-2027. godina. Time bi se omogućilo aktivno sudjelovanje u programima i aktivnostima u okviru Partnerstva za mir (PfP) i proširenje oblika saradnje s NATO-om. Nažalost, takav prijedlog predsjedavajućeg Bećirovića nije podržan.

Na sjednici Predsjedništva BiH, predsjedavajući Bećirović je predložio uvećanja budžeta za Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje za žrtve genocida iz 1995. godine u iznosu od 100 000,00 KM i ovaj prijedlog je podržan i sastavni je dio Prijedloga Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH koji se upućuje u dalju proceduru.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je jedini na sjednici argumentima ukazao na kršenje zakonom propisanih rokova za dostavljanje i razmatranje nacrta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH. Zbog toga je predložio i konkretan zaključak da Vijeće ministara BiH dostavi cjelovitu informaciju o tome ko je konkretno odgovoran za kašnjenje u procesu usvajanja Budžeta BiH. I ovaj zaključak Bećirovića je Predsjedništvo BiH podržalo.