Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za 10 godina, polovica današnjih zanimanja će nestati!

Preuzmite sliku

“Moramo pažljivo predvidjeti potrebu budućih zanimanja, znanja i vještina”, u prevedenom smislu, eksponencijalno se smanjuje broj radnih mjesta.

Razlog tome je ubrzan razvoj tehnologije koja zamjenjuje sve više ljudi. Naprimjer, u tvornici Tesla automobila rade roboti, više manje, a taj trend prate i sve ostale velike kompanije. Razlog tome je što se roboti ne umaraju, mogu raditi 24 sata i nemaju beneficirani radni staž. Oni rade sa savršenom tačnošću i besprijekorno, što je kod čovjeka teško dostižno.

Činjenica jest da sve više robota preuzima poslove ljudi, ili s druge strane sve više poslova preuzima umjetna inteligencija.

Istraživanje pod nazivom ‘Fast Forward 2030: The Future of Work and the Workplace’ pokazuje kako će čak 50% zanimanja potpuno nestati do 2025. godine. Istraživanje je provela tvrtka CBRE i kineski Genesis nad 220 ispitanih stručnjaka, poduzetnika i mladih ljudi iz Azije, Europe i Sjeverne Amerike.

“Novi poslovi zahtijevat će kreativnu, društvenu i emocionalnu inteligenciju i sam utjecaj umjetne inteligencije. Takvi će poslovi neizmjerno više ispuniti današnja radna mjesta.”

Istraživanje predviđa kako će klupe i stolovi postati zastarjeli, ne zato jer ne služe ničim, nego za njih neće biti potrebe. “U idućih 15 godina vidjet ćemo revoluciju u načinu kako radimo, planiramo i razmišljamo o radnom prostoru.”

Iz CBRE-a poručuju kako je puno mogućnosti već dostupno, te kako oni koji ih koriste, te oni koji će ih brzo primijeniti imat će prilično veliku prednost nad konkurencijom.

(Zimo.co)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,