Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Xiaomi sljedeće godine počinje s proizvodnjom električnih automobila

Preuzmite sliku

Xiaomijev odjel za automobile ostvario je veći napredak od očekivanog, pohvalio se CEO Lei Jun.

Elektrifikacija je donijela i donijet će brojne nove kompanije na tržište automobila, odnosno izazivače tradicionalnim tvrtkama koji su spremni za disrupciju i koji žele uzeti veliki dio bogatog kolača automobilske industrije. Najpoznatija među njima je, naravno, Tesla, no tu su i nove firme poput Lucida i Riviana, ali i neki dobro poznati igrači s drugih tržišta poput Xiaomija.

Iako je firma najpoznatija po svojim pametnim telefonima i potrošačkoj elektronici, najavili su širenje poslovanja i na automobilsko tržište, a što možemo očekivati od njihovih vozila, mogli bi saznati uskoro. Naime, kako je na sastanku za investitore naglasio osnivač i izvršni direktor firme Lei Jun, nedavno su završili zimska testiranja te je njihov odjel Xiaomi Auto ostvario veći napredak od očekivanog. Očekujemo masovnu proizvodnju tokom prve polovice sljedeće godine, najavio je Jun.

Koliko je ovo tržište važno kineskoj kompaniji najbolje govori podatak kako je Jun polovicu vremena tokom izlaganja investitorima potrošio upravo govoreći o auto-moto planovima te o dosadašnjim velikim investicijama u istraživanje i razvoj na ovom tržištu. Te su investicije premašile 430 miliona dolara, dok je odjel za razvoj automobila narastao na više od 2300 zaposlenih i, naravno, očekuju se da će rasti i dalje.

S novim planiranim investicijama, ukupno Xiaomijevo ulaganje u ovu industriju iznosit će više od 2,8 milijardi dolara, dok tokom sljedećih pet godina planiraju uložiti još čak 14 milijardi dolara.

Pored automobila, Jun se tokom izlaganja posebno dotakao i robotike te vjeruje da će razvoj te tehnologije ubrzati proces proizvodnje, kao i razvoj opcija za autonomnu vožnju njihovih automobila.

Osim Xiaomija, i Huawei ima planove na tržištu električnih automobila, a godinama se već govori o i Apple Caru. Informacije o vozilu na kojem radi Cookova kompanija su različite i ponekad kontradiktorne – neko se vrijeme govorilo samo o autonomnoj tehnologiji, a zatim da firma radi na vlastitom električnom vozilu. Što je prava istina, vjerovatno nećemo tako skoro saznati jer se predstavljanje Appleova automobila, ako ga kompanija zaista predstavi, ne treba očekivati još nekoliko godina. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje