Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

WhatsAppov AI prikazuje djecu s oružjem kad se od njega zatraži ‘Palestina’

Preuzmite sliku

Prije mjesec dana, Metin AI generator naljepnica počeo se pojavljivati ​​s tendencijom stvaranja neprikladnih nasilnih ili grubih slika, uključujući – djecu vojnike. 

Opcija WhatsAppa, koja generira naljepnice i slike kao odgovor na korisnička pretraživanja, vraća sliku pištolja ili dječaka s pištoljem kada se od njih zatraži izraz ‘Palestinac’, ‘Palestina’ ili ‘muslimanski dječak Palestinac’, saznaje The Guardian.

Rezultati pretraživanja varirali su kada su ih testirali različiti korisnici, ali The Guardian je pomoću snimka zaslona i vlastitih testova potvrdio da su se za ova tri rezultata pretraživanja pojavile različite naljepnice s prikazom oružja.

Upute za ‘izraelskog dječaka’ generirale su naljepnice djece koja igraju fudbal i čitaju. Kao odgovor na upit za ‘izraelsku vojsku’, AI je stvorio naljepnice koji se smiju i mole, bez oružja. Zaposlenici Mete prijavili su ovaj problem.

Ovo otkriće dolazi nakon što se Meta našla na udaru kritika mnogih korisnika Instagrama i Facebooka koji objavljuju sadržaje kojim podržavaju Palestince. Dok se izraelsko bombardiranje Gaze nastavlja, korisnici kažu da Meta provodi svoju politiku moderiranja na pristran način, praksa za koju kažu da je jednaka cenzuri.

Korisnici su prijavili da su skriveni od drugih korisnika bez objašnjenja i kažu da su primijetili veliki pad angažmana s njihovim objavama, prenosi tportal.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,