Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Više nema potrebe za prepisivanjem teksta s fotografija: Google u tišini predstavio novu opciju koja će vas oduševiti

Preuzmite sliku

Više nema potrebe za prepisivanjem teksta s fotografija – Googleov softver sad bez problema izdvoji tekst iz fotografije ili screenshota.

Nakon što ga izdvoji, vi ga možete kopirati i koristiti u dokumentima.

Google je to uradio bez prevelikih najava, samo s jednom objavom na Twittteru.


Nova opcija unutar Google Fotografije aplikacije, će mnogima olakšati pretraživanje te kopiranje teksta iz smiljenih fotografija i screenshotova.

Klikom na opciju Google Lens (unutar aplikacije Fotografije) na fotografiji ili screenshotu, moguće je kliknuti na tekst koji vam je potreban i Google će ga prepoznati, označiti i prikazati na donjem dijelu ekrana. Uz prikaz odabranog teksta, pojavit će se i opcije za kopiranje teksta, pretraživanja Googlea za označenim pojmom, prevođenje teksta i dijeljenja teksta putem društvenih mreža, maila, platformi za komunikaciju itd, prenosi Dnevnik.hr

Jedan od najboljih primjera na koji način će ova opcija olakšati život ljudima, jeste upisivanje komplikovanih Wifi šifri.

One su često jako duge, uz veliki broj malih i velikih slova, ali i znakova. Umjesto da vi upisujete svaki znak, dovoljno je da snimite papir na kojem je napisana šifra ili uradite screenshot, nakon toga označite i kopirate gdje vam je potrebna.

Pored toga, nova opcija unutar Googleove aplikacije će omogućiti i lakše kopiranje teksta iz knjiga i časopisa koje čitate. Nakon što ga snimite, moći ćete podijeliti na Facebooku, WhatsAppu i drugim platformama, a moći će se i pretraživati fotografije prema tekstu u njima.

Iz Google-a kažu kako će nova opcija korisnicima biti dostupna od ovog mjeseca te će se moći koristiti unutar aplikacije na Androidima i Apple mobilnim uređajima te na web-verziji aplikacije. Već smo se uvjerili da je nova opcija dostupna i na našim mobilnim telefonima, dok za web-verziju kažu da još uvijek nije svima dostupna. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje