Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uređaj veličine kreditne kartice i mobilni telefon mogli bi dijagnosticirati zarazu koronavirusom u samo nekoliko minuta

Preuzmite sliku

Popularno

Profesor Ahn i njegov tim uspješno su koristili uređaj za testiranje malarije, ali ističu kako bi ga se moglo koristiti za kontrolu i inicijalne testove brojnih kroničnih i zaraznih bolesti.

Zamislite da možete uzeti svoj mobilni telefon, spojiti ga s malim uređajem i u roku od nekoliko minuta saznati jeste li zaraženi gripom, koronavirusom ili nečim trećim.

Upravo su takav “prijenosni laboratorij” osmislili naučnici sa Univerziteta Cincinnati.

 • Profesor Chong Ahn i njegov tim razvili su prijenosni laboratorij koji se jednostavno priključi na telefon, može analizirati uzorak sline ili krvi te odmah poslati rezultate ljekaru. Sam uređaj nije veći od kreditne kartice, a mogao bi u budućnosti uvelike pomoći u dijagnostici zaraznih bolesti.

  Kako je pojasnio profesor Ahn, telefon pruža električnu energiju za rad prijenosnog laboratorija, a softver na telefonu pomaže u analizi uzorka i slanju podataka dalje. Samo testiranje sličilo bi kontroli nivoa šećera u krvi kod dijabetičara. Pacijenti bi uzeli jednokratni čip, na njega nanijeli malo sline ili kap krvi te ga ubacili u posebni utor na uređaju za testiranje.

 • Profesor Ahn i njegov tim uspješno su koristili uređaj za testiranje malarije, ali ističu kako bi ga se moglo koristiti za kontrolu i inicijalne testove brojnih hroničnih i zaraznih bolesti.

  Više od tri milijarde ljudi ima pametni telefon. Kako bismo mogli iskoristiti tu tehnologiju za testiranje zaraznih bolesti poput koronavirusa? To je brzi dijagnostički alat koji možete koristiti kod kuće, rekao je profesor Ahn.

  Uvjeren je kako će ovakav uređaj u budućnosti testiranje učiniti bržim, jednostavnijim i jeftinijim. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,