Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Umjetna inteligencija mijenja pravila igre: Diploma informatike više nije presudna za uspjeh

Preuzmite sliku

IBM-ov šef za umjetnu inteligenciju kaže da zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, neće vam trebati diploma informatike da biste dobili posao u tehnologiji.

Business Insider piše da vam zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, možda neće trebati diploma računarskih nauka da biste napredovali u tehnici, kaže IBM-ov šef za umjetnu inteligenciju.

Umjetna inteligencija će ljudima bez tehničkih vještina znatno olakšati izradu proizvoda, prenosi Tuzlanski.ba.

“Brzina kojom će ljudi moći doći na ideju, testirati ideju, napraviti nešto, bit će tako olkašana”, rekao je IBM-ov globalni partner za upravljanje generativnom umjetnom inteligencijom, Matthew Candy.

 • “Za to ne morate imati diplomu informatike,” dodao je.

  Prema Candyju, uspon umjetne inteligencije bi umjesto toga dao prednost mekim vještinama, poput kritičkog i kreativnog mišljenja.

  “Postavljanje pitanja, vještine kreativnosti i inovacija bit će iznimno važni, jer mislim da će umjetna inteligencija osloboditi više kapaciteta za kreativne misaone procese”, rekao je ranije za Fortune.

 • Uticaj AI na umjetnost

  No, ne radi se samo o poslovima u tehnici. Candy je rekao da bi napredak u tehnologiji generiranja slika umjetnom inteligencijom također mogao uticati na one koji rade u umjetnosti.

  “Moći ćeš preuzeti ulogu dizajnera. Ne moraš biti grafički dizajner i imati umjetničku diplomu da radiš te stvari”, rekao je Candy.

  Candyjeve primjedbe ponavljaju ono što je potpredsjednik LinkedIna Aneesh Raman rekao u intervjuu za Microsoftov podcast “Worklab” u novembru 2023. godine.

  Raman je rekao voditeljici Molly Wood da očekuje da će uspon umjetne inteligencije staviti veći naglasak na meke vještine u odnosu na tehničke.

  “Rok trajanja diplome prilično se dramatično smanjuje”, rekao je Raman.

  Više od 300 miliona radnih mjesta moglo bi biti ugroženo AI

  U martu je Goldman Sachs objavio izvještaj u kojem stoji da bi više od 300 miliona radnih mjesta moglo biti poremećeno umjetnom inteligencijom.

 • Candyjev poslodavac, IBM, rekao je u maju da će pauzirati zapošljavanje na poslovima koje bi AI mogla zamijeniti.

  “Mogao sam lako vidjeti kako će 30% toga biti zamijenjeno umjetnom inteligencijom i automatizacijom tokom petogodišnjeg razdoblja”, rekao je izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna za Bloomberg, referirajući se na uloge pozadinskog ureda tvrtke.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje