Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čujete da zvoni mobitel, ali on ne zvoni?! Imate poremećaj koji se zove…

mobiteeeli-zvoooni
Preuzmite sliku

Milioni ljudi u Njemačkoj barem su jednom imali lažni osjećaj da im zvoni mobitel, a stručnjaci još nisu našli uzrok toj pojavi “fantomskih poziva”, objavili su njemački mediji.

mobiteeeli-zvoooni

U ovoj situaciji sigurno će se pronaći mnogi od vas. Nemojte misliti da ste vi jedini kome se ovo događa. Ovaj fenomen se još naziva sindrom fantomske vibracije i vibranksioznost (eng. vibranxiety).

Svaki treći Nijemac barem je jednom imao osjećaj da mu zvoni mobitel, iako ga niko nije zvao, pokazuju rezultati reprezentativne ankete koju prenosi njemačka televizijska stanica N-TV. To znači da oko 25 miliona Nijemaca reagira na ‘fantomske pozive’, da čuju zvonjavu ili osjećaju vibriranje mobitela, koji se događaju samo u njihovoj glavi.

Prema istraživanju, pojava je češća kod muškaraca (42 posto) nego kod žena (36 posto), te kod onih ispod 30 godina (50 posto) nego kod starijih (20 posto). Zanimljivo je i da se ‘fantomska zvonjava’ češće čuje u zapadnom nego u istočnom dijelu zemlje.

Ova pojava je zaintrigirala istraživače koji pokušavaju dokučiti zašto se to događa, međutim, još uvijek su bez odgovora. Neki pretpostavljaju da je riječ o navikama ili očekivanjima koje utječu na ponašanje, a u ovom slučaju to bi mogao biti strah da se ne propusti neki važan poziv ili poruka.

Mnogi se slažu kako se fantomska zvonjava događa iz razloga što mozak ponekad pogrešno interpretira osjetilne signale i to zbog apriorne hipoteze da će osjećaj vibracije u blizini mjesta gdje držite mobilni telefon dolaziti upravo iz mobilnog telefona. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: