Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Treba li vam na računaru antivirus ili je Windows Defender dovoljno dobar?

Preuzmite sliku

U današnjem svijetu odabir pravog antivirusnog softvera može biti zastrašujući zadatak s brojnim dostupnim opcijama, od kojih su mnoge besplatne.

Među tim opcijama je i Windows Defender, koji dolazi unaprijed instaliran na svim računalima sa sistemom Windows. Ali kako se Windows Defender nosi sa svojim konkurentima i je li dovoljan da zaštiti vaš računar?

Windows Defender je ugrađeni antivirusni program koji dolazi u paketu s modernim operativnim sistemima Windows. Pruža osnovnu zaštitu od zlonamjernog softvera, špijunskog softvera i drugih prijetnji sigurnosti vašeg računara.

Ako na svoj računar niste instalirali antivirusno rješenje treće strane, velika je vjerovatnoća da Windows Defender već štiti vaš sistem.

 • U prošlosti se Windows Defender često smatrao inferiornim u odnosu na antivirusni softver trećih strana. Međutim, Microsoft je značajno poboljšao svoju ponudu posljednjih godina, čineći Windows Defender održivom opcijom za zaštitu vašeg računala, piše makeuseof.com.

  Prilikom ocjenjivanja efikasnosti Windows Defendera bitno je osloniti se na neovisno istraživanje i testiranje. Organizacije kao što je AV-Test redovno procjenjuju različita antivirusna rješenja kako bi odredile njihove performanse i sigurnosne mogućnosti.

  Prema izvješću AV-Testa iz decembra 2023., Windows Defender pokazao se iznimno dobro u više metrika. Pokazao je visoku razinu učinkovitosti u otkrivanju i blokiranju i zero-day ranjivosti i poznatih virusa, nadmašujući prosjeke industrije.

 • Što se tiče performansi sistema, Windows Defender pokazao je minimalan uticaj, radeći ispod prosjeka industrije za izazivanje usporavanja ili prekida tijekom redovite upotrebe. Osim toga, održavao je savršenu evidenciju za identificiranje legitimnih aplikacija i web stranica, izbjegavajući lažne rezultate koji bi mogli poremetiti korisničko iskustvo.

  Za većinu korisnika Windows Defender nudi snažnu zaštitu od uobičajenih prijetnji i zlonamjernog softvera. Prošli su dani kada su korisnici odmah nakon postavljanja novog računara tražili antivirusna rješenja treće strane. Uz Windows Defender, možete se pouzdano osloniti na ugrađene sigurnosne značajke za efikasnu zaštitu vašeg sistema.

  Međutim, vrijedi napomenuti da nisu svi antivirusni softveri jednaki, a neke opcije trećih strana mogu ponuditi dodatne značajke i mogućnosti prilagodbe koje zadovoljavaju specifične korisničke postavke.

 • Na primjer, pojedinci koji daju prednost softveru otvorenog koda možda će preferirati alternativna antivirusna rješenja.

  U konačnici, hoće li Windows Defender biti dovoljan ovisi o vašim specifičnim potrebama i preferencijama. Iako se ističe pružanjem pouzdane zaštite bez utjecaja na performanse sustava, istraživanje drugih antivirusnih opcija može vam pomoći pronaći značajke ili funkcije koje bolje odgovaraju vašim zahtjevima.

  Zaključno, Windows Defender predstavlja sposobno antivirusno rješenje koje zadovoljava ili premašuje industrijske standarde za sigurnost i učinkovitost.

  Nudi bezbrižnost korisnicima koji traže snažnu zaštitu od internetskih prijetnji, ali istraživanje alternativnih antivirusnih opcija može pružiti dodatne pogodnosti prilagođene individualnim preferencijama.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje