Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svemirske šetnje uništavaju nokte astronauta zbog jednog upornog problema

Preuzmite sliku

Izazovi svemirskih šetnji uključuju neugodan gubitak noktiju, povezan s dizajnom rukavica, ali nova odijela nude nadu u rješenje tog problema, prenosi Zimo.hr.

Putovanje u svemir izaziva pustoš u ljudskom tijelu, s učincima u rasponu od gubitka gustoće kostiju do problema s vidom uzrokovanih viškom moždane tekućine. Odsutnost gravitacije utiče čak i na mokrenje i potencijalnu erektilnu disfunkciju. Jedna posebno uznemirujuća posljedica jest i fenomen koji se javlja nakon svemirske šetnje, kada astronauti doživljavaju neočekivani gubitak noktiju.

Ovo neobično stanje, poznato kao oniholiza, više je povezano s atmosferskim pritiskom nego s gravitacijom. Minimalni pritisak okoline u svemiru, bitan za sigurnost tokom aktivnosti izvan broda, predstavlja izazov za dizajn svemirskog odijela, posebno za ruke. Astronauti se često suočavaju s povredama ruku zbog rukavica pod pritiskom koje ograničavaju kretanje i stvaraju tačke pritiska.

Ozljede ruku česte su među astronautima koji treniraju za aktivnosti izvan broda, napisao je u istraživanju iz 2015. godine tim predvođen epidemiologinjom Jacqueline Charvat. Istraživanje iz 2010. godine povezala je pak povrede ruku astronauta sa širinom i opsegom zglobova astronauta, otkrivajući povećane rizike od povreda povezanih sa smanjenom pokretljivošću u tim zglobovima.

Uporan problem

Rukavice za svemirsko odijelo, koje se sastoje od slojeva kao što su udobni sloj, sloj tlačnog mjehura, sloj za zadržavanje i vanjski sloj toplinske mikrometeoroidne odjeće, složene su. Uprkos preciznom dizajnu, oniholiza je i dalje uporan problem koji utiče na astronaute, kako tokom vježbi tako i tokom stvarnih svemirskih šetnji.

Kako bi razumio čimbenike rizika od oniholize, inženjer Christopher Reid vodio je ranije ove godine istraživanje o 31 prijavljenoj povredi te vrste kod astronauta, od kojih je 27 bilo zadobiveno tokom vježbi, a 4 tokom svemirskih šetnji. Istraživanje je pokazalo da dizajn rukavica značajno utiče na vjerovatnoću gubitka nokta, pri čemu je jedna vrsta rukavica povezana s 8,5 puta većim rizikom od tog zdravstvenog problema. Većina povreda dogodila se na srednjem prstu, pod uticajem veličine rukavice i dužine prsta. Zanimljivo je i da je oniholiza bila češća kod žena nego kod muškaraca.

Rezultati navedenog istraživanja sugerišu da loše pristajanje rukavica može pridonijeti problemu, iako NASA prilagođava rukavice za svakog astronauta. Međutim, postoji nova nada s dolaskom novih svemirskih odijela napravljenih za misiju Artemis, koja nude potencijalna rješenja za ublažavanje izazova s kojima se suočavaju astronauti tokom dužih razdoblja boravka u svemiru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje