Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stari NASA-in satelit u nedjelju pada na Zemlju, a ne znaju gdje

Preuzmite sliku

Satelit ERBS više je od dva desetljeća aktivno pratio radioaktivnost i ozonski omotač, a s radom je prestao 2005. Iz NASA-e kažu kako će ga većina izgorjeti ulaskom u atmosferu, a šanse za opasnost su ‘jako male’

Satelit koji je proveo gotovo četiri desetljeća motreći ozonsku radijaciju i druge parametre trebao bi se srušiti ove nedjelju, objavila je NASA.

U četvrtak su predvidjeli kako će satelit ERBS ući u atmosferu u nedjelju oko ponoći po našem vremenu, no napominju da postoji mogućnost odmaka i uranjivanja 17 sati. Očekuju kako će većina satelita izgorjeti pri ulasku u atmosferu, ali dodaju da će neki ostaci preživjeti.

NASA napominje kako će pratiti svaki komad satelita koji dospije u atmosferu, a opasnost za ljude je ‘jako mala’, odnosno 1 naprema 9400, navode u ovotjednom saopćenju.

Penzionisani satelit u svemir je poslan još u sklopu misije Space Shuttle Challenger 1984. godine, a NASA je očekivala da će izdržati tek nekoliko godina, ali je svoju zadaću obavljao uspješno sve do 2005, dakle punih 21 godinu.

Podaci ERBS-a značajno su pomogli u praćenju stanja ozonskog omotača, a putanju ovog satelita NASA će nastaviti pomno pratiti do samog pada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,