Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Samsung će uložiti preko 200 milijardi eura u proizvodnju poluvodiča u Južnoj Koreji

Preuzmite sliku

Južnokorejski tehnološki div Samsung najavio je 300 bilijuna wona (214 milijardi eura) ulaganja kroz 20 godina u sklopu plana južnokorejske vlade koji bi trebao potaknuti proizvodnju poluvodiča.

Ulaganje će biti usmjereno u gradnju pet tvornica poluvodiča, saopćila je kompanija za BBC.

Samsung je najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora. Kompanijama u tehnološkom sektoru Seul namjerava ponuditi poticaje, poput proširenih poreznih olakšica i osigurati infrastrukturu.

“Mega klaster će biti ključna baza našeg ekosistema poluvodiča”, saopćilo je u srijedu južnokorejsko ministarstvo trgovine, industrije i energetike.

Vlada planira osigurati oko 550 biliona wona ulaganja privatnog sektora i stvoriti uslove koji bi Južnoj Koreji trebali osigurati vodeću poziciju u žestokom globalnom takmičenju za tehnološke kompanije.

Oponašanje tajvanskog modela

Južna Koreja “želi do određene mjere oponašati tajvanski model klastera naučnih parkova koji privlače brojne druge kompanije u opskrbni lanac, i u proizvodnji i u istraživanju i razvoju, tumači za BBC analitičar kompanije Albright Stonebridge Group Paul Triolo.

SAD želi osigurati vodeću poziciju u sektoru u konkurenciji s Kinom. Washington je u oktobru najavio da će tvrtke koje izvoze čipove u Kinu morati pribaviti dozvolu, ako koriste američke alate ili softver, bez obzira na lokaciju proizvodnje.

Južnokorejsko ministarstvo trgovine upozorilo je prošle sedmice da bi američki zakon o čipovima “mogao produbiti neizvjesnost u poslovanju, prekršiti upravljačka i tehnološka prava kompanija i smanjiti atraktivnost SAD-a za moguća ulaganja”. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje