Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Podrška nauci: Mozzart uz mladu inovatorku Katarinu Ponjavić iz Sarajeva

Preuzmite sliku

U toku izrada prototipa uređaja za zbrinjavanje medicinskog infektivnog otpada

Za Katarinu Ponjavić, mladu doktorku dentalne medicine i inovatorku iz Sarajeva već se čulo u naučnim krugovima širom svijeta. Još kao studentica je došla na ideju da patentira uređaj i metodu za zbrinjavanje medicinskog infektivnog otpada. Njena inovacija priznata je na svjetskom nivou, a trenutno je u fazi izrade prototipa.

– Prije nekoliko dana smo završili naučni rad na Medicinskom fakultetu u Sarajevu kojim smo dokazali efikasnost metode. Eksperimentalno smo simulirali uvjete iz uređaja i uradili testiranje na različitim mikroorganizmima, uključujući i kovid 19. Nakon 10 minuta tretiranja metodom, sve je bilo sterilno, što je fasciniralo brojne članove akademske zajednice-kaže Katarina Ponjavić, doktorka dentalne medicine i naučnica iz Sarajeva.

Nakon prvih rezultata, u narednih par mjeseci planira da objavi nekoliko naučnih radova o eksperimentu i istraživanju. Sve to je neophodno za nastavak izrade prototipa uređaja.

 • – Izradu prototipa smo već započeli. Uradili smo dio konstrukcije i došli smo do dijela gdje ne možemo dalje raditi bez rezultata naučnog rada kako bismo precizirali mnoge parametre. Sada imamo sve što nam je potrebno za završetak izrade prototipa, a planirano je da to bude kroz mjesec dana- dodaje mlada inovatorka.

  A put od ideje do izrade prototipa bio je zahtjevan. Katarina je prvo podnijela prijavu za zaštitu intelektualnog vlasništva u BiH. Zatim je poslala zahtjev da se njena ideja, odnosno patent provjeri na međunarodnom nivou. PCT izvještaj je potvrdio da je to zaista patent, odnosno da ne postoji nešto slično u svijetu o čemu je dobila potvrdu iz Evropskog patentnog ureda iz Minhena i WIPO-a iz Ženeve, te joj je odobren međunarodni patent.

  Potpisnice PCT ugovora su 157 zemalja, a Katarina je odabrala da njen patent bude zaštićen u 30 razvijenih država. Sada je u fazi zaštite patenta, za šta je dobila preporuku patentnih zastupnika, a za svaku zemlju će morati da plaća godišnju taksu.

 • Za ovaj naučni projekat do sada je izdvojeno oko 200.000 eura. Samo za patent bilo je neophodno oko 50.000 eura. Sredstva za naučni rad dobila je iz Ministarstva za nauku i kulturu Kantona Sarajevo, a ima i veliku podršku Američke ambasade u BiH koja ju je podržala kroz dva granta. U svoju viziju ulagala je i privatna sredstva, a uz nju su stali i u Centru za promociju civilnog društva. Važnost Katarinine ideje za razvoj nauke i unapređenje zdravstva prepoznali su i u kompaniji Mozzart.

  – Želim se zahvaliti kompaniji Mozzart jer je prepoznala da je važno podržavati mlade ljude koje se bave naukom i inovacijama. Nažalost, u našoj državi je to rijetkost, mali je broj kompanija i institucija koje podržavaju razvoj inovacija i nauke. Nadam se da će se to u budućnosti promijeniti. Za Mozzart imam samo riječi hvale, hvala im što su me podržali u trenutku kada mi je to baš bilo potrebno- poručuje Katarina Ponjavić.

  A iz kompanije Mozzart poručuju da će nastaviti da ulažu u razvoj nauke, inovacija i mlade talente i u budućnosti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,