Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Platforma TikTok uklonila preko pola miliona snimaka povezanih sa sukobima u Izraelu

Preuzmite sliku

Bruxelles je u četvrtak upozorio kinesku društvenu mrežu, koju jako vole mladi, da ima obavezu boriti se protiv ilegalnog sadržaja i lažnih informacija, u skladu s evropskim Aktom o digitalnim uslugama (DSA)

TikTok je objavio da je uklonio više od 500.000 videa i zatvorio 8000 direktnih prijenosa povezanih sa sukobom Izraela i Hamasa, nekoliko dana nakon što ga je EU upozorio da ima obavezu boriti se protiv ilegalnih sadržaja.

Od 7. oktobra, “uklonili smo više od 500.000 videa i prekinuli 8000 prijenosa uživo u pogođenoj regiji zbog kršenja naših pravila”, objavio je TikTok na svojem blogu u nedjelju, precizirajući da je pojačao svoje ekipe za kontrolu sadržaja koje sada imaju više od 40.000 ljudi.

Dodao je i da surađuje s organizacijama za provjeru istinitosti informacija, među kojima je novinska agencija AFP, na više od 50 jezika te da je zaposlio više moderatora koji govore arapski i hebrejski.

Pismo šefu TikToka uputio je evropski predstavnik za digitalni razvoj Thierry Breton.

Breton je slična upozorenja uputio i Meti, platformi X (bivši Twitter) i YouTubeu.

Neke su već odgovorile Komisiji, uključujući Metu i X.

X je odgovorio da je ukinuo ili označio “desetke hiljada poruka”, ali Bruxelles je to ocijenio nedovoljnim i otvorio detaljniju istragu, rekao je Breton u Parizu u ponedjeljak.

Kompanija za praćenje Visibrain identificirala je od 7. oktobra na Twitteru, Facebooku, Instagramu, YouTubeu i TikToku 166 miliona poruka povezanih sa sukobom u Pojasu Gaze.

To je 47 posto više od poruka objavljenih u vezi Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,