Petak, 3. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

532

OPORAVLJENI

20

UMRLI

16
Preuzmite sliku

Pet alata za zaštitu od praćenja na internetu

Najveća društvena mreža na svijetu trenutno je na udaru kritika zbog zloupotrebe korisničkih podataka u skandalu s firmom Cambridge Analytica. No, daleko od toga da je jedina koja se bavi takvim aktivnostima. Evo pet alata koji mogu omoći u zaštiti vaših podataka.

Mozillin Facebook Container

Mozillin Facebook Container je dodatak za web preglednik Firefox koji Facebook izdvaja u zasebni tab kako bi ograničio praćenje i pristup vašim podacima. Nije svemoćan, ali može u značajnoj mjeri otežati praćenje toga šta radite van Facebooka, piše tportal.hr.

Ghostery

Ghostery je friški alat otvorenog računalnog koda za zaštitu privatnosti i blokiranje oglasa, namijenjen stolnim računarima i web preglednicima na pametnim telefonima. Dok surfate webom blokira tagove i trackere u JavaScriptu koji žele pratiti šta radite. Može vam ponuditi pregled tih alata za praćenje kako bi ste mogli dati odobrenje za praćenje, u slučaju da to želite.

Brave

Brave je web preglednik s ugrađenim blokiranjem oglasa i trackera. Temelji se na istom web pregledniku kao i Googleov Chrome – Chromiumu – ali bez internetskih kolačića (cookies) koji vas prate. Ujedno dolazi s dijelom tehnologije korištene u web pregledniku Tor koja dodatno otežava praćenje.

CCleaner

CCleaner je softver koji uklanja nepotrebne i duplicirane datoteke s vašeg ličnog računara (PC ili Mac). To, između ostalog, uključuje datoteke s neispravnom ekstenzijom, nekorištene datoteke za pomoć, privremene internetske datoteke, historiju preuzimanja, kao i internetske kolačiće za praćenje.

uMatrix

uMatrix je proširenje (ekstenzija) za blokiranje trackera, namijenjena iskusnijim i naprednijim korisnicima. Dobar izbor ako želite sve odluke u zaštiti podataka pri surfanju donositi sami. Na raspolaganju je upravljačka ploča na kojoj možete staviti web odredišta na crnu listu, skupa s nepoželjnim skriptama, internetskim kolačićima, slikama… (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,